Flatmästerskapet 2013

Sitter allt med ett nöjt flin på läpparna efter årets Mästerskap, så stolt och glad för alla Ryegatare med hussar och mattar som gjorde så fint ifrån sig!
 
Vilka fantastiska valpköpare vi har som är så duktiga med sina hundar och förutom en härlig helg prestationsmässigt så hade vi så mycket kul ihop med, kan det bli bättre?
 
Karin och Helena kom i fredagskväll så vi har haft en hel helg tillsammans, ni andra kan ju bara ana hur det tjattrats och fnittrats :-)
 
Upp tidigt i lördags eftersom vi hade ansvar för en ruta så vi skulle vara där i god tid. Thomas hade lämnat Alvin och Engla hos farmor och farfar kvällen innan så han var med som funkis. Vi hade hand om en nybörjarruta som bestod av en dold markering. Allt rullade på riktigt bra och vi var klara i god tid. Tack alla ni som hjälpte till på rutan, ni är bara bäst! Har fortfarande dåligt samvete för jag lurade dit dig Elli, trodde vi skulle hålla på till fyra-fem.. Istället var de som startade klara innan lunch och kunde hjälpa till på rutan.
 
Från oss startade Malin och Malte, de hade gjort tre rutor bra, en ruta mindre bra och så en nolla. Han hade varit okoncentrerad men det kanske inte är så konstigt med flytt och helt nya rutiner förra veckan och dessutom har han full koll på att "hans" Polly löper *hmm*. Han blir mer nosig och skvättig när brudarna hemma löper och sånt blir inte bättre när han har parat :/ Resultatet blev 20, 18, 17 på de "bra rutorna", sen en åtta och så en nolla där Malin enligt egen utsago strulade bort det, han gick spikrakt ut på dirigeringen så hon trodde den skulle gå jättebra och slappnade av för tidigt. Det blev sammanlagt 63 poäng och en blygsam placering men de kommer igen :-)
 
Peak-Pingladöttrarna Fixa och Rani var också med och gjorde fint ifrån sig med Fixa på 20-17-20-16-12= 85 poäng där de tappade en del på omständiga avlämningar då Fixa tog ett extra varv runt Malin (hon har å andra sidan droppat allt förut någon meter innan så detta är ju bättre!) Rani är liksom syrran ganska het och Inger har klokt nog inte tränat så mycket markeringar vilket det var gott om denna dag... Det blev 16-18-19-15-15=83 poäng så ni är definitivt på rätt väg och det är kul att se hur kullen utvecklas, de är fulla av arbetslust men nu börjar en hel del falla på plats!
 
Tre syrror till Polly var på plats, Miso fick 20-20-17-6-14 alltså 77 poäng så där gick tre rutor riktigt bra, roligt se att det trillat ner en polett hos henne! Lystra fick 92 poäng och gjorde fyra riktigt bra rutor 19-20-19-20 och en lite sämre med 14. Stabilt att vara nära final även i år, förra året så var de där och slutade som tvåa i stora finalen :-) Allra bäst gick det för Jessica med Vera, de fixade en finalplats med finfina 95 poäng! 19-20-20-16-20, verkligen bra!
 
Hem efter en lång dag och Thomas hade fixat både mat och dricka samt hämtat barn och tagit hand om hundar, det tackar vi för!
 
  Väldigt kul få träffa Rasmus-Cola sonen Dime, han ser riktigt fin ut! Duktig på att busa och stjäla mat är han med ;-)
 
 Dime
 
Sovmorgon på söndagen och så kunde vi mingla runt och kolla lite på elitklassen. Per som startade Zorro missade vi helt i grundomgången men jag fick rapporter om att det gått bra för dem. Nu var Elda med och jag lovar att det var en väldigt trött valp igår kväll och i morse....
 
 
 
  Jobbigt men nyttigt vara med! Elda var duktig på att koppla av
 
Finalerna gick på vilt och där hade man onekligen snäppt upp svårighetsgraden från grundomgångarna med stadga, passivitet, skott  (bara lockpipa innan) och att gå i par i vissa finaler.
 
 Walk up
 
Det såg riktigt fint ut för Jessica och Vera, hon fick lite oturligt andvingen för ögonen på väg in med andra viltet vilket gjorde att hon tappade lite fart men hon la inte ner och tog ett nytt tag vilket hon ska ha en guldstjärna för :-) De slutade som femma i finalen, verkligen strongt gjort bland 153 startande och då så har Jessica bara lånat henne och tränat nu inför starterna, normalt är det Agges hund.
 
  Gammal bild av söta Vera
 
Zorro och Per hade säkrat en plats i elitklassens final, vilken prestation det vara bara det bland de bästa flattarna och förarna inte bara från Sverige utan från flera andra länder! De fick ta med sig summan från grundomgången, Zorro hade 17-20-19-20-16=92 poäng och sedan genomfördes en final där de gick i par och fick varsin dirigering samt markering. De gjorde att jättebra jobb och det såg verkligen stabilt och rutinerat ut. Det gjorde det för de andra också och det visade att fyra ekipage hade fått samma poäng efter denna runda då de lagt ihop grundomgång och finalomgång, jösses vad spännande!
 
Ny runda för dessa fyra, en dirigering som låg ganska knivigt där inte förarna kunde se hunden och på vägen ut fanns det buskar på bägge håll (där vilt tidigare landat under finalerna) som de inte fick gå in i. Zorro och Per kämpade fint men det räckte inte hela vägen, så himla bra ändå komma trea i detta startfält!! Duktige Andreas Josefsson vann helt rättvist och Tina Engström kom på andra plats och hade verkligen kämpat i finalen så det var hon värd :-)
 
 Per och Zorro
 
Trötta, grymt stolta och glada var det så dags börja andas igen *ler* och åka hem. Redan peppad för nästa års tävlingar, hoppas vi blir många som åker med till FM i Gävle-Dala (Kratte Masugn) för att det är inte bara tävlingarna som är roliga utan att umgås och ha skoj också!!
 
Ha det bäst,
 
Annica
 
 
 

Regn och rusk

Satan i gatan vad det regnar!
 
Inte van sitta inne med lamporna tända.. Men kanske lite välbehövligt också, inte bara för gräsmattan utan även för att jag får lite trist pappersarbete gjort ;-)
 
Har nog kommit av mig en hel del i min och Pollys träning, blir ju lite halvdant då våra mål liksom fick revideras nu under löpet. Polly sover nog en aning mer just nu men är pigg på promenader. Hon var skendräktig efter sitt första löp men har inte varit det efter den gången, hoppas det håller i sig!
Hon har gått så himla bra på träningen nu på sista tiden så jag var inne på överge min plan att vi inte skulle starta på prov förrän till våren, får väl kanske återgå till den eller anmäla till något av de senare proven..
 
Igår var vi iväg till Örebro då Malin och Malte startade lydnad. Trevligt arrangerad tävling och fin klubb. Som grädde på moset fick vi träffa Ewa, Svenne och Majken (som skrev i lkl I) samt Ida. Dagens behållning :-)
 
 
Malte igår efter tävlingen. Alltid svårt med ögonfärg och uttryck på den bruna men han har verkligen ett härlig och vänligt uttryck!
 
 
Tävlingen för Malin och Malte var väl både bra och dålig. Flera fina moment med så slutade de på 159 poäng, alltså ett poäng från ett första pris.... Surt!! De blev ändå tvåa i klassen av sju tävlande men det är ju inte det viktigaste.
 
De fick en åtta på platsliggningen då hon fick kommendera ner honom en extra gång, det kostar åtta poäng och är ju ganska mycket. Åtta på fria följet med kommentaren att föraren gör kroppskommando med axeln, annars såg det jättefint ut! Tior på läggande och inkallning (kommentar utmärkt), bra det. Bara sju på sändandet, han sprang rakt in men kommenderades "stanna" lite väl snabbt så då hamnade han med en tass utanför och fick dirigeras in. Synd, han älskar rutan! Åtta på apporteringen, ser inte vad det står. 8.5 på hoppet, sakta sättande. 6:a på fjärren, där var han lite strulig innan och ville inte sitta på den sprejade linjen (eller så var det något annat, flera hundar hade krånglar där och vid rutan.) och var inte lika säker som han brukar. Bara sju på helheten med kommentaren "mkt strul mellan momenten". Hårt tycker jag, det var just vid rutan och fjärren men domaren dömer! Från läktaren såg det jättefint ut det mesta, härlig attityd och arbetsglädje så att vara en poäng ifrån var trist.. Men de är snart där nu när han slutat sätta sig på platsen :-)
 
Fixa har varit här denna vecka och det är bara mysigt ha henne här. Lik mamma Pingla på det viset att hon knappt märks inomhus annat än då det väntas mat, då vill hon gärna sällskapa i köket. Mattjuv som sin mor, man får ha koll och inte lämna tallrikar på borden *hmm* Full fart ute och i arbete har hon farsarvet brås på, massor av vilja och snabbt går det! Tanken är att hon ska paras till våren (jag vill väldigt gärna ha ett Fixabarn själv!) och vi funderar som bäst på lämplig hane. Har provat henne lite med vilt denna vecka. Hon har snabba upptag och tar allt vilt med fina grepp. Lite snabb avlämning med kanin och en tendens söka vidare med vilt i munnen vid något tillfälle men annars väldigt duktig. Förhoppningsvis kommer hon ut på prov och får bevisa det också!!
 
Apropå vilt så kommer det dröja länge tills Elda kommer få apportera sånt om det möjligtvis inte kan bli en liten kortis synnerligen strukturerat i koppel... Hon uppvisar ett väldigt stort intresse och snappade åt sig en kanin som låg och tinade i hundrummet. Svansen rakt upp och blicken hon gav mig var "nä du matte, denna tänker jag inte släppa om jag inte måste" Hmm, hon som i vanliga fall är mån om att göra rätt och lyssnar riktigt bra för att vara så liten. Men när det kom till vilt, då kom ha-begäret fram *harkel*. Vi befäster apporteringen ordentligt innan det blir aktuellt med bevingade och behårade objekt igen!
 
Minsta hanen i Colakullen, Ako, var här idag en kort sväng. Han har växt på sig bra och ser ut att bli en normalstor kille. Trevlig är han med och Cola har onekligen nedärvt "bära-på-armen-genen" :-))
 
Ha det gott,
 
Annica

Mästerskap med förhinder..

Ut med hundarna på morgonen, Malte väldigt intresserad av där Polly kissat och med tänderna klapprandes... Va? Löp på gång? Nu?
 
Jovisst, in och inspektera med hushållspapper och där fick jag det svart på vitt.. Eller rött på vitt kanske är mer korrekt :(
 
Så, fyra dagar innan Flatmästerskapet börjar då Pollan löpa, kan det bli mer opassande? Inte heller förra året kunde vi starta, det verkar som brudarna satt det i system att löpa då. Trodde i min enfald att löpet skulle bli förskjutet efter valpkullen men det blev inte så mycket senare, nån vecka eller två.
 
Visst, det är nåt man får räkna med när man har tik men det går inte förneka att det känns trist då vi lagt ner en och annan timme på träning. Nu blir både FM, lydnadsprov och jaktproven strukna från agendan, kanske hinner vi med något av de senare proven men då brukar det vara större risk bli bortlottad.
 
 
Lilla Elda 4.5 månader.
 
Malte har fått flytta hem till Malin, hon flyttade förra veckan hem till pojkvännen Rikard och tanken var att han skulle vara här så länge hon jobbade och i framtiden förstås när hon behöver hjälp (hoppas hon behöver hjälp ofta...) Får se hur han tar omställningen, jag tycker det känns konstigt och tomt..... Och min Richard har varit på semester i fyra veckor snart, saknar honom massor med! Måste säga att jag just nu tycker lite synd om mig själv, fullt medveten om att det finns folk som har det extremt mycket värre *ler*
 
 
 
Kolla, nu är det lite nya tänder på plats, i alla fall nya framtänder :-)
 
 
 
Nu får vi ändå se fram emot FM, vi kommer ha en ruta där och hoppas på en trevlig helg där vi träffar många goa flattemänniskor och många duktiga hundar!!!
 
Ha det gott,,
 
Annica
 
 
 
 
 
 

Poängjakt och rally

Sköna, sköna sommar!
 
Lite mindre skönt kanske då vi körde Poängjakten här hemma i onsdags, det åskade lite och några regnstänk kom också. Poängjakten har sex deltävlingar och anordnas av FRK Bergslagen, man är på olika ställen varje gång.
 
Tycker nog vi var lagom många för även om vi träffades redan klockan fyra så höll vi på till klockan var runt nio tror jag... Alla hjälpte till fixa rutorna och med det andra praktiska också. Det är som ett mini-WT men med lite annat tänk, man kan bland annat få minus om man gamblar för mycket och inte lyckas helt med uppgiften..
 
Jag startade Polly och Fixa och Malin Malte. Våra hundar hade förstås fördel av att vara på för dem kända träningsmarker även om de inte gjort dessa övningar på de viset förr. För oss hade det gett ännu mer vara på nytt ställe men tyvärr har det inte stämt tidsmässigt för mig då det varit på andra ställen.
 
Rutorna bestod mest av markeringar, ett sök/närsök och även en dirigering. Fixa gjorde de flesta markeringarna fint men missade dirigeringen. Nöjd att hon lyssnade på pipan och försökte, sen räckte det inte hela vägen. Duktig på söket och slutade på bäst poäng i nkl, roligt!
 
Malte och Malin jagade poäng och satsade friskt, det gick hem på vissa rutor och inte på andra... Tror det blev 90 poäng i ekl.
 
Polly och startade i ökl men satsade på lite svårare poäng ändå. Duktig på markeringarna, väldigt nöjd att hon lyssnade så fint på dirigeringen och på söket var hon sin vana trogen storsprungen och det funkade inte då det var på tid. Hon börjar ju söka i nästa socken innan hon letar sig hemåt *hmm*
 
Men insatsen räckte ändå till 165 poäng vilket gjorde att hon fick dagens bästa poäng oavsett klass, gulle-Polly :-) Som sagt, lättare på hemmaplan men ändå nöjd med vårt jobb och att vi var ett team! Duktig Fixa också som fixar starta med plastmatte ;-)
 
Igår var det tidig uppgång och sedan åkte jag och Malin till Katrineholm för rallylydnadstävlingar, har hade de en förmiddagstävling och en på förmiddagen, Perfekt med två startmöjligheter med det blev en låååång dag.
 
Malin startade både Polly och Malte. Vi fick trevligt sällskap av några från klubben samt från Fille, Ryegate's Pyjama Party med matte Lena.
 
Första rundorna såg fina ut för både Malte och Polly, det var otroligt varmt (årets varmaste?) och helt vindstilla ute på planerna.
 
Malte fick 86/100 poäng (en - 10 p för fel övning som vi tyckte han gjorde perfekt men domarn såg något vi inte såg). Omdömet : "Jättefin kontakt, jobbar jättebra, lycklig och glad hund"
 
Polly fick 83/100 poäng, hon missade en övning och där valde även Malin göra ett omtag. Omdöme: "Bra runda, härlig hund. Lycka till!"
 
Fille och Lena var säkra och fick 91 poäng, verkligen bra! Och roligt då de i debuten i Eskilstuna blev diskade på sista skylten. Fille hade då trasslat in sig i kopplet och Lena lyfte på hans tass... Annars hade de en felfri runda.
 
Vi pratade med domaren lite efteråt, hon var jättetrevlig och förklarade en del saker. Bland annat så ansåg hon att det kostade för mycket göra omtag, bra veta. Hon gav många bra tips, roligt då de tar sig tid för oss rookies!
 
 
 
Kanske inte så bra bild.. Men Fille, Polly och Malte
 
Efter en lång väntan blev det dags för eftermiddagstävlingarna.
 
Malin och Malte ut ganska tidigt, det såg jättefint ut men de gjorde två övningar fel. Vid en så tog Malin två steg istället för tre och vid en så satt Malte två gånger där han skulle stå. Det kostar på med minus 20 poäng men de fick ändå en godkänd runda, 75 poäng vilket är kvalificerande. Domarens kommentar: "Snygg runda, fin följsamhet"
 
Polly fick även hon en -10 där hon satt istället för att stå men fick ihop 87 poäng. "Snygg runda, ser väldigt trevligt ut" var kommentaren.
 
Duktige Lena och Fille gjorde återigen en kanonrunda och fick superfina 94 poäng och blev tvåa i klassen. Oj vad ni är bra! Glöm nu inte anmäla till Annika-kursen i lydnad nu Lena för du har en guldklimp i kopplet :-)))
 
Skjutsade Malin till Södertälje och SSRK-ungdomsmöte, inte hemma förrän halv-nio på kvällen efter en dag i stekande sol..... Goaste gubben hade fixat kräftor och paj, härligt! Somnade sedan gott i soffan *ler*
 
 
Härlig middag efter en dag på tävlingar!
 
Fin bild på lilla Vixie, fart och fläkt!!!
 
Idag var det egentligen valputställning för Elda och lydnad för Malte i Södertälje, tyckte det passade bra då Malin ändå var där... Men vi tog en lång skön sovmorgon istället och har skrotat runt här hemma ;-)
 
Bra träning med hundarna ikväll i Torshälla där vi utnyttjade ån och skickade över hundarna på minnesmarkeringar och dolda dirigeringar. Perfekt då de inte kan ta landvägen hem samt att de får ligga i lite i vassen på andra sidan..
 
ha det gott,
 
Annica
 
 

RSS 2.0