Nya äventyr..

Åh vilken härlig vinterdag!!! Älskar fina vinterdagar, att det är kallt gör mig inget. Termobyxor, vinterjacka, bonnläppsluva och Muckboots Arctic på fötterna så fryser man inte ;-)



Självklart måste de stora vara med..



Alvin säger godnatt..



Klättra på mamma är kul









Fin pudersnö gör att det inte är så tungt att pulsa heller. Hade med mig tennisbollar och min chuck-it med kort skaft (får bra plats i västen), Hundarna fick verkligen kämpa och ligga i för att hitta bollarna, nöjd med att de inte gav upp utan alla bollar hittades. Fina avlämningar blev det också och Polly var riktigt duktig på att sitta lös vid min sida då Pingla jobbade, mycket nöjd :-)





På spaning under soffbordet..



Drar lite i en filt.. Och Polly hjälper till ;-)





Hane vänster bak



Tik vänster fram



Hane omärkt



Hane märkt höger bak





Hane märkt vänster sida





Hane märkt rygg

Även Vexa fick leta efter ett par bollar och attans vad glad hon blev med att få jobba lite! Vågar inte ha med henne på några längre promenader bara, rädd att hon ska få mjölkstockning i kylan.







Hane märkt svansrot





Hane märkt huvud





Tik märkt nacke





Hane märkt höger fram





Hane märkt höger fram



Hane märkt höger sida-väldigt nyvaken..

Valparna har börjat få vara inne ett par i taget, så roligt studera dem. Ett par var lite pipiga när de först kom in, andra var mer nyfikna. Spännande se hur de utvecklas!!!!

Ha det bäst!!!




En milstolpe :-)

Inatt berättade valparna väldigt ljudligt att de började bli alldeles för stora för valplådan. De har ju fått prova på livet utanför och från början var de nöjda med att återvända till valplådan men nu så var det högljudda protester trots att de busat runt länge utanför.



Första slurken på vårt nya ställe



Så idag skedde stora flytten, nu har de fått utrymme så det räcker det ett gäng äventyrslystna valpar!!!!! Lite avvaktande först men sedan verkade de finna sig väl på sitt nya ställe. Nu kommer vi mer och mer ägna oss åt en eller ett par valpar år gången, de kommer få vara ensamma med familjen och våra andra hundar. De kommer även att få testa vistas på olika underlag (de har ju redan testat tidning, galon, trägolv och spån...) och få klättra samt gå små promenader. Bilåkning blir en utmaning, det tar vi på slutet... Jag kommer även testa dem i lite olika sammahang men det blir en senare fråga. Mycket spännande på gång, undrar hur jag ska hinna med julstök och jobba.. Tur att det finns köpelusekatter och jag jobbar ju mest nätter :)))



Men adventsfint har vi fått här hemma och jag fick Thomas och barnen leta stan runt för att hitta lite pynt till valparna (det måste de ju ha!!) Julstjärnor och batteridrivna adventsljus fick det bli och självklart tyckte valparna att det blev läckert *hehe*.



Mycket utrymme..

Trevliga besök har det också hunnits med, både med nya och gamla vänner. Valparna har fått mycket gos och sover nu sött... Okey, de stora hundarna ser ju  till att de får uppmärksamhet de också *blink*





Lite mat









Vexa får städa upp i matskålarna





Härlig promenad i en snöig skog blev det idag, ingen träning... Bra med lite uppehåll ibland!



Trevlig 1:a advent allesammans!!!!!!!!


Fyra veckor!!!!

Igår var jag i Södertälje hela dagen med jobbet på personaldag, uj jag är inte van jobba dag ;-) Hade förstås hjärnkoll på att familjen skötte valpar, nästa gång stänger de väl av telefonen så de slipper mitt tjat... Men till middagen så kunde jag inte hålla mig längre utan åkte hem istället, man gör ju sina prioriteringar ;-)



Ikväll så har jag och Engla varit ensamma hemma och haft myskväll. Alvin har varit på tomtedisco i skolan och de stora är hos sin pappa. Väldigt konstigt med bara lillskrotan hemma men mysigt också. Och en hel del valpgos blev det..



Två mycket bra förläsningar var det faktiskt, dels en om stress, kost och motion av duktige Mats Pettersson. Han är närlingsfysiolog och samtidigt väldigt underhållande (hur nu det går ihop..). Den andre var Per Naroskin som pratade om attityder och värderingar. Uj vad rolig och tankvärd han var! Jobbar både som psykoterapeut och stand-up komiker och fick hela salen skratta gång efter gång. Riktig må-bra dag med andra ord.. Okey, några till föreläsningar var det men de var inte lika minnesvärda även om de fyllde sitt syfte..



Alvin kollar om någon valp gömt sig under sängen..



Engla klätterställning..



Nä huvva vad mycket det blev om jobbet nu då! Får bli ändring på det från och med nu..



Minsta lilla tiken

Valparna blev ju fyra veckor igår så idag blev det både avmaskning och kloklippning. Avmaskningen åtföljdes av spott och fräs medan kloklippningen gick riktigt bra. Tar en stund klippa 198 klor....





Somnat ovanpå Engla.. Ser väldigt nöjd ut va??

Valparna gillar verkligen vara ute och röja runt utanför valplådan men de gillar även att gosa. Det blir mycket mys med valparna och även om de är många så ska de få en egen stund varje dag.



Bus



Nåt sånt här kan jag tänka mig att valparna ska heta:

Ryegate’s Wide Awake

Ryegate’s What Makes You Happy

Ryegate's Wade In Water

Ryegate’s With Every Wish

Ryegate’s Which Witch Is Which        (tik)

Ryegate’s Wam Bam Thank You Ma’am

Ryegate’s What The Doctor Ordered

Ryegate’s Watch Out I’m About    

Ryegate’s Working On A Dream

Ryegate’s Waking Up The Neighbours

Ryegate’s What Love Can Do


Oj vilken stor text det blev *hmm* Namnen är alltså inte insända och godkända av SKK ännu så någon ännu några ändringar kan det väl bli. Passar på att tacka Wilma-Miso Karin för några riktigt bra namn! Att de heter på W är helt enkelt efter Vexa men eftersom det finns så få på V så fick det bli W.. Funderade länge på namn med pokeranknytning men det får nog bli så här.. Ja, jag varnade ju för att de skulle bli långa, krångliga engelska namn.. Tur man kan kalla dem för Karo =))

Ännu går det inte se några direkta skillnader mellan dem som individer, lite kanske men jag ska försöka inte låsa mig i mitt tänk, än hinner mycket hända innan de ska börja flytta.







De stora hundarna uppskattar snön mycket och skuttar runt för fullt. Härligt nu att den blöta snön ersatts med pudersnö. Är dock lite tudelad om snöns vara eller inte vara.. Juligt och ljust blir det ju men mycket krångligare lägga in träningstillfällen under promenaderna. Vi fortsätter klickandet inne istället och Polly är ivrig i sitt lärande. Lite fort och fel ibland bara *ler*.



Englas ben smakar bra ;-)



Å bus med brorsan..





Tur att det var städat i valplådan..


Vi vill ut i vida världen!

Hmm, satt och skrev ett långt inlägg och var så gott som klar och så gjorde jag ett litet feltryck och så "swoosch" försvann allt.. En och annan svordom har just hörts här hemma på Sörgården med andra ord..



Lilltiken har Stig-Helmer frisyr..



Igår blev det inget bloggande, det skulle vara strömavbrott hela dagen så jag ville inte sitta framför datorn och allt bara släcktes ner (hmm, fick ju uppleva det nyss istället...)







Valparna börjar bli så mysiga nu och de tycker inte alls de behöver vara i valplådan hela tiden, de vill faktiskt upptäcka världen!!! Blir sittandes väldigt långa stunder bara mysandes med gänget. Så härliga små minihundar, de viftar på svansen, pussas och brottas med varann *gullungar*





Kolla busvalpen i bakgrunden..
Tänderna är ännu inte så vassa att de amputerar tårna på en men jag vet vad vi har att vänta.. Har börjat blåsa i visselpipan när det är matdags och de har redan lärt sig känna igen ljudet och kommer springande.





Varje dag så är de ute och springer runt en stund och de vill upptäcka allt. Ibland fastnar de under en stol eller något och då blir de lite upprörda.



Valplådan börjar bli för trång och det börjar bli dags för dem att få större ytor busa på.. Ska bli till helgen hoppas jag!



Har nog funderat klart på namnen valparna kommer få, långa och krångliga på engelska blir det förstås, tycker det passar bra på en ras med långt och krångligt engelskt namn. Tror nog att under de första tjugo åren med rasen så fick jag bokstavera rasnamnet flera gånger i veckan.... Rasens har ju verkligen vuxit mycket i populäritet de sista åren och det är ju inte bara positivt, att fler kan uttala namnet är ju i och för sig trevligt.. Nu gäller det för rasklubb och uppfödare verkligen jobba för rasens framtid. Tillsammans kan vi lyckas, det är jag säker på!



Somnat p mitt ben..

De senaste dagarnas väder med snö och blåst har gjort att det känts lite motigt ta sig ut med hundarna, när jag väl kommit ut så är det helt okey om man bara är rätt klädd. För mig är en lång skön skogspromenad bästa sättet stressa av och bara låta tankarna vandra.



Träning ute har det däremot inte blivit. Men varje dag har det blivit en liten stund träning inne. Jaktligt så har det bara blivit avlämningar med det är inte så bara.. De ska sitta som en smäck när vårproven sätter igång *visst*. Klickerträning har det blivit lite mer av, vi har börjat om lite från början eftersom vi inte ar prioriterat det på länge. Vintern är jättebra fila lite på sånt! Vem vet, vi kanske kommer till start nästa år. Största utmaningen känns som platsliggningen, att tro att Polly ska kunna ligga still med ett gäng andra hundar är väääldigt långt borta..

Ha det kanon nu allihopa!

Oj vad dagarna går fort!!!!

Bloggen har legat nere en stund idag, vet inte varför. Hoppas det inte blir lika struligt som med Blogtown...



Mums!



Nu är de ute endel på golvet, mycket spännande! Och trött blir man..



De liksom klättrar överallt..



Och så klättrar man på morsan



Alvin myser.



...och Engla



Hela gänget! Ni ser väl Englas strumpa??



En hektisk helg har det varit, men rolig. Tror Alvin däremot upplever att jag inte riktigt hunnit med honom ända sedan jag kom hem från Luleå och han tar ut det genom att vara ganska upp och ner.. Mest ner om jag ska vara ärlig *hmmm*. Ser fram emot ganska mycket ledigt nu och då brukar det bli bättre. Idag hade däremot gärna Nannyakuten fått kommit en sväng, jösses vad tråkigt det är då man är osams nästan hela dagen.... Alvin kom ju på förra gången vi hade valpar att de här trevliga människorna som kommer och hälsar på oss sedan tar med sig en valp hem och han tycker vi ska behålla hela gänget här hemma (det tycker INTE hans mamma!!) Därför är han ganska avigt inställd till valpköpare. Kanske vi skulle behålla flera stycken så han fick pröva på hur det är ha ettt gäng busiga femmånader valpar hemma?? Eller, hmm, kanske inte...



Nu når de nästan upp till mjölkbaren ståendes!



Jessie kom med på ett hörn med..

Malin har varit med Polly på brukshundsklubben med ungdomsgruppen. Normalt sett så är ju Pingla hennes hund men nu med löpet fick hon ta Pollan-Trollan. De testade lite uppletande och Polly tog sig  an uppgiften på det enda sett Polly kan ta sig an uppgifter - full fart alltså!



Vi når överallt!! Nästan :-)

Trevligt besök från Irene och sedan så kom en lite trött Jessica. Vexa blev förstås glad träffa matte och tyckte gott Jessie kunde skippa valptittandet och bara umgås med henne. Funderar på om man inte skulle ha sittkuddar runt valplådan, det är ju ändå där vi sitter mest hela tiden..



Valparna får nu mat fyra gånger per dag och de äter alla med god aptit. Lilltjejen är fortfarande mindre än de andra men äter ändå bra. Ställer man henne bredvid någon av de stora gossarna inser man ändå så pyttig hon är...



De leker med varann och blir glad över gosstunder vilka alltid slutar med att de somnar i ens knä :-)
Tidningar går som smör i solsken men nu är valparna ritkigt mysiga ta i utom just då de ätit, de är inte längre helt sträva i pälsen av all intorkad mat..

Kloklippning funkar riktigt bra men det tar en stund med hela gänget, är väl bortåt 190 klor som ska ses över varje gång om jag räknat rätt!



Jobbade fredagnatt och sedan kom det besök från Finland, en av gossarna ska flytta dit. Alvin undrar redan när Oliver ska komma tillbaka.. Och Oliver hade hellre tagit med sig Vexa hem än någon av småvalparna. Bra betyg för det är ju de stora hundarna som ska falla en i smaken, alla valpar är ju söta.. Skönt att hemresan gick bra också!

Thomas och jag var på 40-årsfest i Katrineholm på kvällen och det var trevligt men blev sent, iallafall för sent med tanke på att att vi har ett gäng morgonpigga

och nästan lika morgonpigga barn *hmm*. Tack Malin för barn och hundvakteri!!!!



Hemma igen och valparna tre veckor!!

På tisdagskvällen hann vi åka en sväng till Lena på kennel Toffedreams i Kalix, roligt få träffa andra raseuntusiaster och bara prata hund ;-) Fick även tillfälle beundra Lenas trevliga hundar (sådan matte sådan hund vet ni väl!) och kvällen blev sen innan vi styrde tillbaka till Jämtön.



Peak och Pingla

Onsdag morgon var åter kall och klar, varken jag eller Pingla hade nog anat att det skulle vara -20 grader.. Pingla fick tyvärr vattensvans och vi var lite oroliga att hon inte skulle tillåta någon parning då svansen smärtade.




Kärleksparet

Men se, då var det inga problem och vi fick till en bra parning även på onsdagen. Eller vi och vi förresten, Peak och Pingla menar jag :)

Frampå eftermiddagen var det dags säga adjö till Jämtön och tacka för gästfrihet och trevligt sällskap.

Tåget gick 16.32 från Luleå och resan hem blev ganska tung. Lokfel gjorde att vi stod i 3 timmar och 50 minuter utanför Boden.. Blev en lång lång natt och förmiddag. Typiskt nog så får man inte ha hund i sov eller liggvagn så det var till att försöka knöka sig ner i en trång "sitt"stol i en liten djurkupé tillsammans med en chihuahua och dennes matte *hmm*



Vuxit!

Istället för att vara i Eskilstuna vid åttatiden imorse så hann det bli lunchtid innan jag var hemma.



Men en sak med resan var rolig, en annan uppfödarkollega, Lena Hägglund på OFlanagan skulle hämta maken vid stationen i Umeå och med till mig hade hon en burk med något som är det godaste som finns, löjrom från Kalix.



Kommer osökt tänka på vad det är underbart hålla på med hunderiet, tänk vilka härliga människor man får möjlighet lära känna, vilken gåva det är!!!



På mammas rygg :-)

Väl hemma fick jag äntligen tid gosa med valparna, tycker de växt så under dessa dagar!!



På topp!

Idag fyller de tre veckor och det är D-day i hundvärlden. Precis vid tre veckors ålder så är det första gången som vargvalpar sticker ut sina huvuden utanför lyan och idag var första gången som valparna viftade på svansen när jag kom in till dem, gissa om de var söta!!





Nu börjar verkligen den roliga tiden, valparna kommer mer och mer upptäcka omvärlden och vi kommer se till att de blir socialiserade på ett bra vis. Om en valp tappar den jätteviktiga sociala präglingen som främst sker mellan den är tre och tolv veckor så går det aldrig fullt ut reparera.



Puss mamma!

Ny spännande fasi deras liv börjar nu!



Trevligt besök blev det på eftermiddagen då Sonja och Karin kom. Tack för en härlig godiskorg, hela familjen upskattade onekligen presenten =). Sa visst att vi skulle vänta till helgen men det blev lite provsmakning ikväll... Och eftersom det var så många goda smaker kanske man kan säga att det blev mer än provsmakning *harkel*



Valparna ser ut som små sälar eftersom de liksom badar i maten. Har nu gjort ett försök att ge maten på bakplåt istället och hoppas på att de ska bli mindre kladdiga. Insåg också att det behövs ett lager tidningar i botten i lådan, hade tänkt ha bara biabädden men elva valpar kissar.... Mycket!
Så Sonja, du kan väl börja spara tidningar igen till nästa besök ;-)





De är visserligen inte vakna så långa stunder men då hela gänget är på gång så busas det, mysigt sitta titta på dem... Polly vill gärna vara mittpunkten och kliver glatt in i valplådan för att synas. Tror hon kommer bli en bra leksyster!



Richard och en av de svarta gossarna



Ricky får en puss med ;-)

Nu gott folk ska jag umgås lite med familjen. De små sover redan, Alvin är nöjd med att hans sängkompis Pingla är tillbaka igen!

Snart uppdatering igen..

Till dess.. Ha det bäst!



Lyckad resa ;-)

Befinner mig i vackra Jämtön mittemellan Luleå och Kalix. Tågresan upp gick bra men var ganska seg. Skönt att jag och Pingla fick kupén för oss själva, mycket bra!



Nina med Peaks halvbrorsa Bailey (brun) Peak himself med favvoleksaken och så
Tromb



Bailey, Peak och Tromb
Kom fram tidigt imorse och blev hämtad av Nina. Vi åkte hem till Nina och Rogers vackra Norrbottensgård och där väntade den tilltänkte kavaljeren Peak samt hans hundkompisar Bailey och Tromb och gårdens andra djur.



Hästarna går på lösdrift

Efter lite fika så tog vi Pingla och Peak på en promenad och det blev parning bakom lagårn ;-) Peak körde lite uppvaktning först och Pingla var emd på noterna ;-)

Skön dag med hundpromenad, hästar och massa prat.



Fina gården
En till parning har vi också hunnit med, ska det vara så ska det... Blir kvar tills imorgon och vi gör ett nytt försök igen imorgon.



Peak

Allt hemma ska gå bra enligt rapporterna. Jag är ju lite kontrollfreak och tror inte riktigt allt flyter om inte jag är där. Skrivit lappar och kommit med noggranna instruktioner hur allt ska göras *hmm*. Säker på att allt går alldeles utmärkt, kanske rent av galant trots att allt inte görs på mitt vis *blink*



Peaken



Hästarna



Vi hörs!

Ha det härligt


Ganska söta...

Lat skön söndag här hemma.. Somnade om nere i min riktiga säng så där på morgonkvisten och vaknade inte förrän vid niotiden ;-) Härligt få sova en stund bredvid Thomas också, nästan så jag saknat hans snarkningar också... Lite Farsdagsfirande blev det med mat från kinarestaurangen. Lät Thomas beställa bläckfisk trots att han kommer stinka vitlök *hehe*. Precis så snäll är jag på Fars Dag! Å andra sidan sover jag fotfarande uppe hos valparna :-)

Hade tänkt åka iväg och kolla på lydnadstävlingen här i stan idag men istället såsade jag runt i morgonrock halva förmiddagen, ganska skönt det med. Känner mig efter tre veckor utan bra sömn på nätterna lite urlakad. Nu blir det dock bara bättre och bättre, valparna äter och sover mycket mer regelbundet nu. Skönt!!!



Söt pojke

För varje dag så blir ju valparna mer och mer hundar. De är så söta när de upptäcker varann och försöker leka lite. I slutet av veckan så kommer de verkligen vara hundar! Okey, ganska små hundar *ler*



Lite kladdiga efter maten, bordskicket är som sagt uselt..







Riktigt skön blev promenaden idag, slabbigt i och för sig men ändå mysigt. Tyvärr har det blivit rejält lerigt där skogsmaskinerna gått fram men det blir säkert fint att skogen gallras lite.



Jösses vad det kryllar av barn!

Imorgon åker jag och Pingla upp till Peak och Nina. Tar faktiskt tåget, känns lite drygt köra 100 mil enkel resa, framför allt nu då det är halt och mörkt större delen av dygnet. Nina bor mellan Luleå och Kalix och det ska bli väldigt spännande! Hoppas jag kan ta med mig och blogga, annars blir det vid ankomsten hem. Familjen får hjälpa till med valparna och de stora hundarna när jag är borta. Blir lite råddigt men de är flera som får hjälpa till ;-)



Puss morsan

Även idag får jag gratulera mina duktiga valpköpare, jisses vad bortskämd jag blir <3 ! Vilja spårade till sig ett första pris med HP i ökl på viltspår idag, bara en till etta så är hon champinjon ;-) Domaren sa att det var det andra HP:et som hon nånsin delat ut så Vilja måste ha glänst i spåret! Hennes unga döttrar Miso och Lystra var med och gick anlagsprovet och det med den äran. Lystra 35 poäng, var lite smygig i skogen vilket är helt normalt då hunden är 11 månader, men spårade ändå fint. Syrran Miso fick 42 poäng vilket är maxpoängen. Nu har fyra av våra yngsta Ryegatare (ja, förutom gänget i valplådan då!!) minst klarat av anlagsklassen på viltspår. Tre av dem med maxpoäng, inte illa!



Ni ser hur de växer va?? Och klättrar!

Vill också passa på att gratta en "ickeRyegatare" men som är med på mycket skoj vi hittar på. Roligt Ulle att Mio skrällde och blev BIS-jaktmeriterad på utställningen i Falun idag!

Nä, nu blir det fler bilder på godingarna! Bara njuta =)



Åh, gilar verkligen den här bilden! Grabben har somnat ovanpå
Vexas ben... Ser han inte väldigt nöjd ut??

Ha det fint nu allesamans!


Härlig lördag

Visst, kanske inte världens roligaste väder men november är ju sällan årets roligaste månad..

Skönt med flattar då, de tycker ju livet leker oavsett väder och vind ;-) Blir glad av att leva med flattar, deras livsglädje smittar verkligen av sig!

Valparna mår finfint, de äter med stor aptit och ligger sedan och vältrar sig i skålen. vilket ärligt gäng! Lätter nu att få lite rutiner, de äter och sover i "block" istället för att ligga och äta hela tiden.

Så idag kunde faktiskt familjen åka iväg en stund och fira Camilla på födelsedagen, mysigt! Valparna hade ätit och var mätta och pömisga när vi åkte. Visserligen var vi inte borta så länge men det känns ändå bra att komma iväg en lite snabbis tillsammans med familjen. Alvin och...  Engla han å andra sidan äta försvarliga mängder kakor och bullar...... Riktig sockerchock idag då de innan ätit pannkakor med glass hemma hos kompisar *jösses vad speedade*.



Födelsadagsbarnet. Undrar om hon blir nöjd emd denna bild där hon halvblundar?
Äh, Camilla är alltid snygg :-)

Var iväg en kortis till Odlaren där jag träffade Malin och Alfons. Lite träning inför deras tävling imorgon där de ska tävla inför nästa tävling... Nyttigt för Polly komma iväg själv, vi tränade lite grann men lät mest henne bara vara. Pingla fick inte följa med, hon är snart i höglöp.... Tror inte vi skulle blivit så polulära på klubben ;-)

En blöt och slaskig promenad hann vi också med här hemma, skönt var det med frisk luft och glada hundar som glatt hoppade i alla pölar *ler*

Ett stort, stort grattis till Sarah och Pippi (Ryegate's Bird On A Wire) som idag tog ett första pris i lydnadsklass 3. Och inte nog med det, de vann dessutom klassen och blev klubbbmästare!!! Så duktiga ni är och gissa om jag är stolt! Sämsta möjliga väder och ni gör bästa möjliga tävling =)

Nu väntar en skön lördagskväll här hemma. Inga bilder på valparna idag, nya kommer snart *lovar*

Vi ska njuta av burgundisk gryta som Thomas fixar till och jag har blivit serverad en martini med lite citronskal i... Sämre kan man ju ha det *blink*

ha en underbar lördagskväll!!

Annica


Drygt två veckor gamla!

Bloggade ju inte igår på valparnas tvåveckorsdag, hade fullt upp med ge första smakportionen mat samt avmaska hela gänget ;-) Mat uppskattades på en gång, de förstod vad de skulle göra på en gång. De slurpar på riktigt bra men deras bordsskick är inget vidare *ler*. Jag ger dem valpfoder redan från början, det har stått länge för att svälla med mycket vätska i och så mixar jag ihop det till en lös "gröt". Många uppfödare ger typ köttfärs och äggula först och det går förstås också bra. Jag upplever dock att det kan vara lite svårare få dem gilla valpmat sen, det är ju som att gå från oxfilé till att äta varmkorv =). Däremot så säger jag inte att det ena är fel och det andra sättet är rätt, vi gör bara olika *ler*.


Vexa morsar på sina barn



Avmaskningen var däremot inte lika populär, de frustade och fräste för glatta livet. Men Banminthen gick ner till slut...



De har plöstligt börjat upptäcka varann lite smått



Bus!

Här har vi fått ganska mycket snö, skulle tippa på ca 30 cm. Fin dag igår med blå himmel och en skön pulsig promenad i skogen. Idag var det slabbigare men faktiskt skönt ändå när man kommer ut. Skönt med hundar, man kommer ut oavsett väder.. Glad över mina Muckboots som håller fötterna både varma och torra, bra kläder gör promenaderna mycket trevligare!



Har varit på Strömsholm idag med Pingla för ögonlysning inför vår resa till Peak i Norrbotten. lång väntan blev det med resultatet från ögonlysningen var bara bra, skönt! Även Peak har varit iväg till ögonspecialtist i Luleå och hade även han ögon utan anmärkning. Nu ska bara resan planeras också! Glad för att jag ofta har möjlighet kunna byta pass på jobbet. Min kommande måndagnatt tar en annan och så jobbar jag hans pass nästa vecka. Smidigt! Inte lika smidigt för familjen här hemma som får hjälpas åt med valparna men det ska nog lösa sig på ett bra vis.



Lugn fredag blir det här,  bara Thomas jag och de små här. Richard är hos sin pappa och Malin är på läger för att utbilda sig till ungsomledare. ser bra ut på mitt kommande CV säger hon *bra tänkt!*.
Hon har dragit ut två tänder och det blir ytterliggare två nästa vecka. Sen blir det tandställning i två år för ett bländande leende lagom till studenten...





Ha det fint nu och njut av alla bilderna!



Vexa övervakar



Sanering krävs!



Valparna lyckas ganska fint bada i maten och Vexa har haft ett styvt jobb städa valplåda och valpar från alla smulor..



Mamma Vexa hjälper till städa upp


Oj vad stora de hunnit bli!!!!!!!!!!!

Tycker just nu att utvecklingen går fort! Två veckor imorgon...



Ser ni ögat! Höger bak har öppnat mest.. Men de andra är hack i häl!



Här hemma är det mycket lugnt och stilla, Thomas, Richard, Alvin och Engla har åkt iväg på kryssning på Ålands hav =) Malin och jag är hemma och tar hand om valpar och de vuxna hundarna och, helt okey tycker jag.. Jag är gärna på sjön när det är vindstilla men blir väldigt lätt sjösjuk ;-)



Två av de svarta gossarna

Vexa tycker nu att det går bra att Polly och Pingla hälsar på och de två tycker att det är sååå fascinerande med valparna. Blir bra när valparna blir lite större med bra lektanter här hemma, det är viktigt att de träffar andra vuxna hundar med bra hundspråk.



Äääh, nu börjar vi bli trötta *sötnosarna*



Passa på och njut av dessa bilder, snart kommer det fler...
Imorgon blir det förhoppningsvis bilder från första smakportionen mat och så ska de avmaskas för första gången. Jojo, här händer det grejor *ler*







Puss på dig!



Pingla är nyfiken..

Ha det härligt!

Det glittrar!

Väldigt glad det var igår och inte idag jag var ute på sjön, inbiten landkrabba som jag är ;-)

Blir en liten uppis trots allt, hade tänkt det skulle bli en längre idag men så ringer de från jobbet och har fått vakans pga sjukdom så då hoppar jag in och jobbar.. Funkar bar jobba kväll för då är ju resten av familjen hemma.



Nu börjar det äntligen hända grejor i valplådan :-) Såg lite glitter i ögonspringan på några av valparna och det beytder att snart så öppnas ögonen. Kan knappt vänta... De har även blivit mer uppe på benen då de tar sig fram i valplådan och hasar sig inte lika mycket, de första riktiga "stegen" är inte långt borta!



De är verkligen glupska och jag kommer då de fyllt två veckor på torsdag börja med lite smakportioner med mat. Brukar inte vara något problem då man har stora kullar... Jag har beställt valpmat i affären och det borde kommit på torsdag så då kör vi! Är beredd på att deras bordskick inte kommer vara det bästa *ler*

Om ni tycker att valaprna har många vita Tippexprickar så kan det bero på att Engla bättrade på några märken.. Numera står Tippexflaskan långt upp i bokhyllan *hmm*.



Vexa börjar nu vidga sina vyer och är inte hos valparna hela tiden. Hon tycker fortfarande att det är en finfin idé flytta ut barnen till en stubbe i skogen och då hon kommer ut börjar hon febrilt leta efter lämpligt hem åt de små..

Hon är nu mycket hungrig, mat för elva valpar kräver en hel del mat... Pingla och Polly får nu på nåder komma in och glutta på valparna men kommer de för nära så visar Vexa att det är hennes valpar :-)



Minsta tiken har en ridge på nosen, får se hur den artar sig. Ibland kan det se riktigt fint ut och ibland så ser de ganska korkade ut beroende hur ridgen är placerad. Ingen annan har någon ridge och jag tycker det är ett jämt och homogent gäng med tanke på att de är så många. Givetvis kan jag bara gå på hur de ser ut ännu, det blir ju så mycket intressantare då man kan börja studera hur de är!! Spännande tider väntar..

Nu ska jag ut i snålblåsten. Om jag inte blåser bort hörs vi snart igen!


Grattis!

Blir inte några bilder idag, bara en snabb uppis innan jag ska sova lite innan natten :/. Imorgon så ska jag iväg igen på eftermiddagen då jag vaknat på sjöräddningsövning i samverkan med räddnigstjänst och andra instanser, ska bli spännande.. Om jag nu bara kommer i uniformen för yttre tjänst, var ett tag sedan *blink*.... Så nu får Thomas vara valppappa tills imorgon kväll och serva Vexa och valpar.

Allt går bara finfint och hela gänget ser ut att utvecklas precis som de ska, skönt!

Ett stort grattis till duktiga Ryegatare med förare som varit och tävlat lydnad idag. Bra jobbat Anette och Jina (R's Hazard Ahead) som tog sitt LPI med 167 poäng, snyggt!

Lika stort grattis till Majken och Ronja (TJH R's Legally Black) som tog sitt andra första pris i tvåan med fin-fina poängen 175.5 och en andra placering. Mycket stolt över samtliga inblandade!!

Vi hörs!


Fina gänget :)

Sedan Thomas började jobba dagtid i maj i år så har vi plötligt börjat upptäcka det här med att fira helg... Jag jobbar ju var tredje helg ungefär men då  vi båda jobbade skift så var hellediga helger tillsammans sällsynta.

Sitter här och författar några rader, smuttar på lite glögg (choklad mocca från Ica..) och pepparkakor med ädelsost. Thomas brassar för ovanlighetens skull käk, inbakad entrecote med gorgonzola ska det visst bli. Och ja, det doftar gott *ler*



Ni ser att de växer va?? Vexa vill helst ligga på kortsidan, undrar varför..

Vi kunde också gå en skön höstpromenad ihop, så fint det var idag men lite kallt. Hade tränat lydnad med Polly innan och det gick ganska bra. Ja, utom när Alvin var sur och gjorde det som irriterar mamman mest... Störa i träningen *hmmm*. Försöker intala mig att det är bra med lite störningar och vända det till något positivt *går sådär*. Nu är han nöjd iallafall, vi har varit och köpt present till morgondagens kalas (det viktigaste) och fixat lördagsgodis (näst viktigast..)



Engla med valp. De är väldigt pussvänliga..

Det blir vare sig någon träningstävling för Malin imorgon eller riktig tävling nästa helg eftersom Pingla börjat löpa. Jag hade räknat med att hon skulle börja i oktober så lite senare än jag trodde blev det, skönt. Nu väntar ögonlysning och planering inför kommande parningsresa, man åker ju inte dit på en kafferast direkt *hmmm* .



Gosig!

Valparna blir sötare för varje dag och växer alldeles utmärkt. Idag så vägde vi hela gänget och de har gått upp mycket bra i vikt, Vexa har bra mat med andra ord!

Vä fram tik brun 590 g

Vä sida hane brun 675 g

Vä bak hane svart 700 g

Hö fram hane brun 690 g

Hö sida hane svart 675 g

Hö bak hane brun 725 g

Huvud hane svart 710 g

Nacke tik brun 700 g

Rygg hane brun 720 g

Svansrot hane svart 715 g

Omärkt brun hane 730 g



Med andra ord så har de dubblerat eller nästan dubblerat sin vikt. Under veckan som kommer så ser jag fram emot att de ska öppna ögonen och bli ännu mer valplika :-)



Ganska så underbar, eller hur??

Från att de blir tre veckor så tar vi emot besök. Ni som väntar på valp kommer snart få mail med mer information om både det ena och andra. Tills dess får ni hålla till godo med nya foton. Syna att man inte kan skicka med ett doftprov *skratt*





Schysst med syrran som huvudkudde :-)


Trevlig fredag

Vilken fin höstdag och inte blev den sämre av trevligt besök heller <3 !

Valparna mår fortsatt bra och ser mer ut som riktiga valpar för varje dag. När de får riktigt bra tag om ett juver och maten rinner till ser de så härliga ut, de trampar med frambenen och svansarna vibrerar, så söta! De bruna har en fin färg, lite nyansskillnader men inte mycket. Störst tror jag omärkta hanen samt den märkt på ryggen är. Lite osäker för jag har inte vägt dem sedan de var ett dygn gamla men imorgon tänkte jag göra det. De svarta hanarna är alla ganska jämna i storlek.



Skönt att alla mår så bra trots att de är så många. Vexa mår också fin-fint men hon tycker fortfarande det är en bra idé fixa en lya åt dem ute i buskarna, jag håller inte med....

Karin med Hjalmar och Krut kom och hälsade på och efter lite valppyssel och våfflor gjorda av världens bästa Richard så gick jag och Karin ut och tränade hund.







Alla fyra hundarna var med på noterna och visade trevlig attityd och arbetslust. Polly bytte apport en gång men skötte sig annars bra. Pingla börjar äntligen visa gamla takter men ska tränas mer på dummies som inte ser ut som dummies..



Grabbarna var väldigt intresserade av Pingla och när Karin åkt så kom förklaringen. Pingla har börjat löpa! Jojo, klart grabbarna hade koll på sånt ;-)





Karin och Hjalle svanslös. Så söt med sin lille svans..

Tyvärr protesterade datorn när jag ville lägga in en bild på Krut (jo, honom är det krut i..) Kommer senare!!

Ha det bäst!

Födelsedag och valpmys ;)

Tillbaka i etern igen efter ett par dagars uppehåll... Sitter en hel del framför datorn som det är, antingen på jobbet med fem skärmar framför mig eller så här hemma där jag just nu har slutspurt inför en tenta. MBL lagar, arbetsrätt och LAS är inte direkt man läser lite sdär vid sidan om *hmmm*.



Ett och annat att göra på födelsedagen :-)



Kolla tassarna på mittenvalpen <3 !

Stort grattis idag till mamma Vexa och hennes syskon idag som blir fyra år idag. Mysigt att hon ligger här med kennelns tjugonde kull nu!

Valparna äter och växer men det händer som sagt inte så mycket vilket är bra, lugnt och fint ska det vara i valplådan! De har verkligen en tillvaro som inte innehller mycket mer än äta, sova och bli putsad av mamma.



Vi har levt ganska isolerade här hemma sedan valparna kom, inga besök för att det ska vara lugn och ro. Idag så blev det första visiten (vi kan ju inte vara erimiter..) men på lagom avstånd från valplådan. Vexa däremot hade inga skrupler utan tyckte det var kanon med lite folk som ville hälsa just på henne :P. I hennes värld s räcker det gott att någon klappar och gosar en stund så är hon nöjd. Lite för snäll är hon allt, Polly har smitit in till valparna då jag glömt stänga till dörren och Vexa bara tittar på henne *hmmm*



Ying och Yang :)

Riktigt bra tajmat nu med ledigt från skolan, Richard var barnvakt åt de små så jag kunde ta ut de stora hundarna på promenad, härligt! Vilken tur att Alvin och Engla har världens bästa storasyskon!



Idag är ju valparna en vecka, otroligt vad tiden går fort!!! Man kan nästan se hur de växer dag för dag....






Så var det november..

Åh vad skönt, nu är helgsnurran över och en betydligt lugnare vecka är i sikte... Visserligen så gillar jag mitt jobb men denna helg var i intensivaste laget ;-) Inte helt lätt sova hemma då familjen är hemma på helgerna om man är lättväckt som jag. Skulle behöva en Friggebod krypa in i *hehe*.

Idag så fyller Moltas-Disa kullen fem år, hurra för dem! valparna 



Ena gänger äter, andra halvan sover.. Och så Alvins ben som ni ser, han kurar ihop i valplådan.. Finns det hjärterum..


Minsta tiken får en extra slurk när resten vilar sig i form :-)

 De flesta av våra kullar föds på höst-vinter eftersom vi tycker det passar oss bäst. Dels så vill vi inte vara så låsta på sommaren, känns inte så skoj för barnen att vi ska vara hemma och ta hand om en valpkull när de vill åka och bada eller vi vill åka på semester. Jag sitter också hellre och myser vid valplådan när det börjar bli kallt och mörkt ute och sedan tycker jag att det även är fördelar för valpköparna. Nackdel förstås att man kanske behöver slänga på sig lite mer kläder innan det ska ut och kissas (skor o jacka får vara placerade nära dörren!!) men det blir en tydligarte skillnad vad som är "inne och ute" än på sommaren då kanske altandörren står öppen hela tiden. Tikvalpar har lättare få urinvägsinfektion vintertid så det måste man vara uppmärskam på. En lite valp sover mycket och ska så få göra. På vintern är man ju inne mer och då passar det bra med en sömnig valp, jag kör en del kontakt och samarbetsövningar och såna går ju utmärkt göra inne. Valpen är sedan så pass stor till sommaren att den kan följa med på det mesta. japp, så resonerar iallafall jag ;-)



Sovstund

Valparna är fortfarande i vad forskarna brukar kalla den neonatala fasen, nyfödda fasen. den varar från födseln och tills de är 13 dagar gamla. Under den här tiden så utveckals hjärnan snabbt och det är bra med tidig kontakt av ett fåtal människor, deras luktminne utvecklas tidigt. De kan inte tömma tarm och urinblåsa själva utan här hjälper tiken till. Slickandet ger även valarna en arttillhörighet, tänk vad naturen är finurlig! Ögon och öron är stängda men mot slutet av fasen så börjar det glittra till lite i ögonspringorna :-) Valparna kan inte heller reglera värme själva och det finns risk för överhettning. Små valpar har en lägre temperatur än vuxna hundar så man måste ändå se till att det är varmt inne hos valparna.



Nacktiken använder ryggpojken som huvudkudde..


Idag så börjar höstlovet här. Malin har åkt till Stockholm och ska vara där och jobba hela veckan hos min bror. Richard är hos kompisar i Katrineholm och kommer inte hem förrän på onsdag *suck* Har inte riktigt vant mig vid att de börjar bli stora *hmm*. Idag har Thomas varit hemma och försökt jobba eftersom Englas förskola varit stängd och även Alvin har varit hemma. Han tog sedan långpromenaden med Polly och Pingla då jag vaknat till liv och jag fick en möjlighet gå ut och träna hundarna framåt tretiden. Idag blev det sökträning, det brukar det inte vara så ofta. Gömde dummies under grenar och i lite hålor. Tycker båda hundarna använde sina näsor väl och jobbade på bra. Idag är första gången efter Pinglas Borrelia som jag nästan kände igen min tjej och det var härligt! Polly täckte mark riktigt fint och använde näsan klokt, duktig tjej.  Pingla visade sitt gamla arbetsvilliga jag och jobbade på fint hela tiden, inte som då hon var sjuk då hon hämtade en ellre två och sedan orkade hon inte mer (inte konstigt med tanke på sjukdomen..)



Jag har ju tidigare skickat ut mail till alla valpköpare med träningstips, aktiviteter osv men till slut så var de så många ändrade eller felaktiga mailadresser samt att jag kände att mycket blev dubbel information eftersom endel även står på hemsidan. Men allt står inte här och du som även vill ha mailen, hör av dig så upprättar jag en ny maillista! Leias och Viljas valpar får ju redan egna mail men tanken är att den informationen som skrivs där kan vara i fleras intresse.



Medan valparna sover spelar vi Finns i sjön.. Går sådär.. Alvin fuskar hej vilt och Engla visar hela tiden sina kort för oss andra...

Alvin och Engla älskar att få sitta i valplådan en stund och än så länge går det bra då valparna äter, sover och ålar sig till och från mamma Vexa. Värre om några veckor då det kommer vara betydligt mer fart :-) Richard kom hem igår och såg valarna för första gången. Åh, sa han. Jag hade glömt bort hur mysigt det är med valpar och hur gott de luktar =)

Vi hörs snart. Ha det så mysigt i höstmörkret!

RSS 2.0