Så var det november..

Åh vad skönt, nu är helgsnurran över och en betydligt lugnare vecka är i sikte... Visserligen så gillar jag mitt jobb men denna helg var i intensivaste laget ;-) Inte helt lätt sova hemma då familjen är hemma på helgerna om man är lättväckt som jag. Skulle behöva en Friggebod krypa in i *hehe*.

Idag så fyller Moltas-Disa kullen fem år, hurra för dem! valparna 



Ena gänger äter, andra halvan sover.. Och så Alvins ben som ni ser, han kurar ihop i valplådan.. Finns det hjärterum..


Minsta tiken får en extra slurk när resten vilar sig i form :-)

 De flesta av våra kullar föds på höst-vinter eftersom vi tycker det passar oss bäst. Dels så vill vi inte vara så låsta på sommaren, känns inte så skoj för barnen att vi ska vara hemma och ta hand om en valpkull när de vill åka och bada eller vi vill åka på semester. Jag sitter också hellre och myser vid valplådan när det börjar bli kallt och mörkt ute och sedan tycker jag att det även är fördelar för valpköparna. Nackdel förstås att man kanske behöver slänga på sig lite mer kläder innan det ska ut och kissas (skor o jacka får vara placerade nära dörren!!) men det blir en tydligarte skillnad vad som är "inne och ute" än på sommaren då kanske altandörren står öppen hela tiden. Tikvalpar har lättare få urinvägsinfektion vintertid så det måste man vara uppmärskam på. En lite valp sover mycket och ska så få göra. På vintern är man ju inne mer och då passar det bra med en sömnig valp, jag kör en del kontakt och samarbetsövningar och såna går ju utmärkt göra inne. Valpen är sedan så pass stor till sommaren att den kan följa med på det mesta. japp, så resonerar iallafall jag ;-)



Sovstund

Valparna är fortfarande i vad forskarna brukar kalla den neonatala fasen, nyfödda fasen. den varar från födseln och tills de är 13 dagar gamla. Under den här tiden så utveckals hjärnan snabbt och det är bra med tidig kontakt av ett fåtal människor, deras luktminne utvecklas tidigt. De kan inte tömma tarm och urinblåsa själva utan här hjälper tiken till. Slickandet ger även valarna en arttillhörighet, tänk vad naturen är finurlig! Ögon och öron är stängda men mot slutet av fasen så börjar det glittra till lite i ögonspringorna :-) Valparna kan inte heller reglera värme själva och det finns risk för överhettning. Små valpar har en lägre temperatur än vuxna hundar så man måste ändå se till att det är varmt inne hos valparna.



Nacktiken använder ryggpojken som huvudkudde..


Idag så börjar höstlovet här. Malin har åkt till Stockholm och ska vara där och jobba hela veckan hos min bror. Richard är hos kompisar i Katrineholm och kommer inte hem förrän på onsdag *suck* Har inte riktigt vant mig vid att de börjar bli stora *hmm*. Idag har Thomas varit hemma och försökt jobba eftersom Englas förskola varit stängd och även Alvin har varit hemma. Han tog sedan långpromenaden med Polly och Pingla då jag vaknat till liv och jag fick en möjlighet gå ut och träna hundarna framåt tretiden. Idag blev det sökträning, det brukar det inte vara så ofta. Gömde dummies under grenar och i lite hålor. Tycker båda hundarna använde sina näsor väl och jobbade på bra. Idag är första gången efter Pinglas Borrelia som jag nästan kände igen min tjej och det var härligt! Polly täckte mark riktigt fint och använde näsan klokt, duktig tjej.  Pingla visade sitt gamla arbetsvilliga jag och jobbade på fint hela tiden, inte som då hon var sjuk då hon hämtade en ellre två och sedan orkade hon inte mer (inte konstigt med tanke på sjukdomen..)



Jag har ju tidigare skickat ut mail till alla valpköpare med träningstips, aktiviteter osv men till slut så var de så många ändrade eller felaktiga mailadresser samt att jag kände att mycket blev dubbel information eftersom endel även står på hemsidan. Men allt står inte här och du som även vill ha mailen, hör av dig så upprättar jag en ny maillista! Leias och Viljas valpar får ju redan egna mail men tanken är att den informationen som skrivs där kan vara i fleras intresse.



Medan valparna sover spelar vi Finns i sjön.. Går sådär.. Alvin fuskar hej vilt och Engla visar hela tiden sina kort för oss andra...

Alvin och Engla älskar att få sitta i valplådan en stund och än så länge går det bra då valparna äter, sover och ålar sig till och från mamma Vexa. Värre om några veckor då det kommer vara betydligt mer fart :-) Richard kom hem igår och såg valarna för första gången. Åh, sa han. Jag hade glömt bort hur mysigt det är med valpar och hur gott de luktar =)

Vi hörs snart. Ha det så mysigt i höstmörkret!

Kommentarer
Postat av: Helena & co

Myyysigt, lugnt och fridfullt <3 <3 <3

2010-11-01 @ 20:20:34
URL: http://holmstorp.bloggagratis.se
Postat av: Matte Jessica

2010-11-01 @ 22:11:25
Postat av: Matte Jessica

Fråga mig inte vad som hände ovan;)



Håller helt fullt med om att det passar bäst me valp på vinter, sitter oxå gärna inne & grundtränar noga innan man sen till våren kan gå ut & ta sina färdigheter!!



Kan nog inte säga de för sällan...Pussa på min Vexa från mig;)



Ps. Har du klippt klorna;)? Ds.

2010-11-01 @ 22:13:36
Postat av: Maria&Texas

Håller också helt med dig om att det är bra med vintervalp. Man kan få för sig att man måste ha hem valpen när det är varmt och skönt ute men vintern gjorde som sagt rumsrenhetsträningen mycket tydligare tycker jag. Ifall nån tvekar på att ta en vintervalp så behöver man inte göra det tycker jag!

Alla trevliga valpträffar får man ju sen också under det skönare halvåret!:)

2010-11-01 @ 23:11:34
Postat av: Sarah, Pippi @ Wilda

Jag vill även ha mail som kan vara intressanta för Pippi men det kanske är samma som för Wilda :)



Jag förstår hur man tänker med vintervalp och håller till viss del med men jag kan också förstå de som har svårt att ta semester så det passar med vintervalp... Brukar ju vara lättare med semestern på sommaren :) Att jag dessutom lyckats få 2 vintertikar som åkt på flertalet uvi är inte superkul... Men valpar är underbara vilken tid på året de än kommer hem :) <3



Kramar o nospussar från brudarna i Söderköping!

2010-11-03 @ 10:05:39
URL: http://flattar.wordpress.com
Postat av: Anna

Klart det är bra att få hem valpen på vintern. Det är bättre att be om barnvakt när valpen är riktigt liten och sedan ägna semestern åt en lite större valp. Mina båda har fått vara hos "mormor" som bebisar vilket fungerade bra. Vi såg till att valpen hade ätit frukost och varit vaken en bra stund innan han fick åka till mormor för att sova förmiddag ett par timmar och sedan leka en stund, äta och sova igen. På eftermiddagen så hämtade vi en utsövd valp som gärna ville ägna sej åt bus hela eftermiddagen. Vi missade alltså inget av att lämna honom hos valpvakt, vi hade ju större delen av valpens vakentid här hemma. Det var lugnt och mysigt hos mormor och han lärde sej att vara trygg på ett ställe till. Hos mormor fanns(finns) inga regler i uppförande men det var inte det viktiga.

När Musse var sex månader hade vi hela sommaren på oss att umgås. Hans vakentid var längre, leken fartigare och tänderna vassare. Och mycket jobbigare att passa..Mormor hade inte orkat.

På hösten var han tillräckligt stor för att kunna vara ensam ett tag på förmiddagen och han hade lärt sej mer av livets regler så han kunde vara hos mormor igen när vi hade långa dagar.



Jag förstår inte argumentet att man ska ta semester precis när valpen kommer hem. En fyramånadersvalp kan inte heller vara ensam och är för liten för hunddagis. Det är viktigt att det är en lugn, trygg person som är valpvakt både åt 8 veckors valpen OCH åt fyramånaders valpen.



Idag är Musse snart sex år och han tycker fortfarande att det är mysigt hos mormor. Kakburken finns på bänken, skorporna i ugnen och i kylskåpet finns massor av mat man kan hjälpa till att äta upp. Bäst av allt, mormor bestämmer och INTE matte..



Kramar från Anna







2010-11-03 @ 19:43:29
Postat av: Karin och Wilma

Riktigt mysigt i valplådan :-)



Jag tyckte det var lite jobbigt att det var -20° i tre veckor när Miso och Lystra var små, det blev många pölar inne. Wilma fick vi hem i april och hon var rumsren när hon var 4 månader. Fisen blev inte riktigt säkert rumsren förrän efter 6 månader. Så jag tror det har mycket med individen att göra också. Det var en fördel dessutom att Wilma var liten när vi hade med henne på båten första sommaren, men å andra sidan har det inte varit några problem med Miso.



Jag tror man gör det bästa av det oavsett när valpen kommer. Fast jag kan ju förstå att du som uppfödare inte vill ha 11 eller 22! valpar på sommaren när alla dörrar står öppna, poolen är full med plaskande barn etc :-)

2010-11-04 @ 15:30:45
URL: http://karinochwilma.bloggagratis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0