Lydnad med förhinder..

Det blir inte alltid som man tänkt sig.. Engla skulle ju sovit hos en kompis men vid tolvtiden ringde en liten tjej som ville blli hämtad. Söt när hon kom ner för Elsas trapp med fina flätor som Elsas mamma gjort och med blommiga nattlinnet och Kaninis i famnen :) Tror hon bara hann landa på kudden här hemma innan hon sov..
 
Åkte och ögonlyste Cola på Strömsholm, allt såg bra ut och veterinären var både trevlig och duktig. Ny bekanskap för mig men jag går gärna till henne igen. Medan vi satt i väntrummet så kom en äldre dam ut med två dvärghundar. Hundarna släpps fram till Cola av någon outgrundlig anledning och jag sitter så till att jag inte kan förflytta mig. De små hundarna börjar morra och försöker nafsa efter Cola som inte förstår nåt. Vad gör tanten då tror ni? Korrigerar de små, ber om ursäkt eller?? Nä, hon börjar ömka sina hundar och säger "åh stackars er, den stora hunden är inte farlig.. Det kommer gå bra, ni behöver inte vara rädda" Ja jösses, jag blev så paff att jag bara satt tyst *vilket inte händer ofta*. Jag har varken något emot små hundar eller gamla tanter men lite koll kan man väl kräva??
 
Apropå gamla tanter så har min mamma mått riktigt bra idag, hon åt till och med upp jordgubbar och grädde som min syster var där med :) Såret ser lite bättre ut och fortsätter det så här kommer hon få åka till något sorts rehabilteringsboende. Håll tummarna! Så skönt, igår när jag pratade med henne var hon ganska borta av allt morfin de ger henne men idag lät hon mycket piggare, vilken härlig känsla! Hon är seg så här på sitt nittionde levnadsår!
 
Hoppas även jag är seg och det inte blir några bestående skador av den trafikolycka jag var inblandad i nu under kvällen..
 
Var på väg för att tävla lydnad med Pollan och stod vid väjningsplikt, nästan framme i Lindesberg dit vi skulle. Pang sa det, bilen bakom hade kört rakt in i min bil.. Blev en himla massa skrivande, jag var mest glad att Polly var oskadad, inte en buckla på MIM Variocageburen!!!! Hörni, ha ordentliga burar till era hundar, det kändes väldigt väl investerade pengar idag.. Jag känner mig lite stel i nacke och vänster sida, satt ju och tittade åt vänster för att ha koll på trafiken på den väg vi skulle ut på... Glad att inga barn var med, Polly hoppade glatt in i den tillbucklade bilen så hon verkar inte påverkats något. Thomas tyckte jag skulle vänta på Vägassistans men jag ville bara hem. Nu måste bilen lagas, extra trist i semestertider men plåt går ju alltid fixa.
 
Stort grattis till Cissi och Bonzo som ikväll klarade anlagsklass viltspår och till Lena med Fille som gjort ett mycket trevligt MH här i onsdags i Västerås, återkommer när jag fått protokollet men det lät som Fille tyckte det var störtkul :))
 
Imorrn är det Poängjakt i Örebro, jag åker om jag inte känner mig sämre. Vill så gärna träffa Ryegatarna som ska dit (vi blir ett gäng) och annat trevligt folk med!!!! 
 
Ha det bäst,
 
Annica
 
 

Medan fotbollen rullar på dumburken..

passar jag på skriva några rader..
 
 
Engla på Sagostigen
Thomas sitter och tittar och hejjar tydligen på Tyskland, han är ingen fanatiker men lite muttrande hör jag allt ;)
 
Nu när det blev varmt ute kom pollenallergin tillbaka som ett brev på posten, det har ju varit ganska okej under de regniga dgarna. Tråkigt att vara som sämst när det är som bäst ute men jag vet ju att det går över när gräs, gråbo och timotej blommat klart. Värre är det med min mamma, hon har nu legat sammanlagt sex veckor på sjukhus sedan hon ramlade och slog sig.... Såret hon har på ryggen vill inte läka, de har lagt in något som kallas kvaddlar tror jag och man hoppas nu att det ska torka upp såret och att man sedan ska kunna sy ihop såret. Det måste göra fruktansvärt ont... Min mamma som aldrig klagar, som upplevt så mycket, som tagit hand om oss fyra barn själv sedan min pappa dog i en trafikolycka då jag bara var ett par månader, som klarat av allt.. Det känns lite töntigt klaga på allergibesvär när det finns såna som verkligen kämpar, som mamma. Vill så gärna se henne pigg och glad igen!
 
 
Idag har vi varit på Sagostigen, barnen gillar skutta omkring där, mest gillar de nog den stora lekplatsen.. Kameran fick hänga med, bilderna blev skapliga trots att vi bara har makroobjektiv. Hundarna var med, bra miljöträning med Bockarna Bruse, jättar och allt folk. Vad jag tycker var bäst?? Våfflan med polka-pepparkaks-nötcremeglass :)))
 
 
 
 
Cyklade en sväng med hundarna på morgonen och nu på kvällen blev det en tur i skogen, hittade årets första kantareller!!! Kanske inte så stora ännu men en macka eller två får det bli! Hade även lite vilt framme så de fick apportera kråka, korp, and, kricka (tror jag det var) och någon liten tärna. Malte plockar in allt utan att göra skillnad på sorter, Polly fick övertalas lite på tärnan och Cola på korpen, Det funkade bra efter ett par gånger och som utbyte mot den (i deras tycke) mindre fina fågeln fick de varsin ostbåge.. Ganska lättövertalade med andra ord *ler* 
 
 
 
Hade med mig ett par dummies och tränade raka skick där hundarna INTE fick välja väg, särskilt Polly är ju specialist på att ta den vägen hon tycker passar. Nu jäklar är det rakt som gäller, är det genom stenrös som anvisas så är det inte på sidan :P . Går de snett kallar jag hem och gör om. Något som funkar jättebra är det som Annika tipsade om då hon var här, Polly springer gärna lite förbi mig med apporten. Förslaget var en "lydnadsingång" och nu blir det mycket bättre struktur. Tack Annika, hade inte tänkt på det :))
 
Jag tycker egentligen inte om att träna fler discipliner samtidigt, idealet hade varit jaktträning nu och lydnad/viltspår eller vad det nu kan vara under vinterhalvåret. Probemet är väl att det inte finns så många tillfällen till tävlingar eller prov då... Tränade rutan med Polly igår, det känns som poletten trillat ner lite grann. Har införskaffat oranga band till mina koner, det underlättar iallafall för mig. Annars börjar det bli hög tid planera höstens prov!!!
 
Blev nästan lite ödsligt här ikväll, Malin på Peace and Love, Richard hos sin pappa, Engla sover hos en kompis... Lite extra mys med Alvin blev det och han var nog nöjd ha mamma och pappa för sig själv...
 
Imorrn före lunch blir det avfärd till Strömsholm för att ögonspegla Cola, håll tummarna!
 
Ha det bäst,
 
Annica

Sommar nu??

Regnandet har förhoppningsvis ebbat ut nu, har ju kommit för ett sekel eller två.. Trist för det har varit lite svårt sysselsätta barnen, bra för min pollenallergi och för svampen :)
 
Malin åkte igår till Peace And Love i Borlänge, hon har lovat höra av sig varje dag samt att sköta sig..Det tror jag såklart om henne men jag har ju inte koll på alla andra som besöker festivalen.... Ibland är det svårt släppa taget även om jag vet at mina stora barn är mogna att pröva sina vingar lite. Hoppas hon får kanonkul (men inte så roligt att hon ränker åka runt på festivaler för jämnan..)
 
Glad att SKK tagit fram nya bestämmelser i sina fodervärdsavtal vilka jag anser vara förbättringar. Särskilt välkommet är att man tagit bort möjligheten för en fodervärd att kunna köpa loss hunden som tidigare varit möjligt i "Köpeavtal för hund med bibehållen avelsrätt" samt att man kan bli tvungen betala skadestånd om man hindrar uppfödaren utnyttja sina avelsmöjligheter. Det finns även andra nyheter som förhoppningsvis gör att detta avtal kan vara mer användbart i framtiden. I det "vanliga" fodervärdsavtalet har man stärkt uppfödarens rätt disponera hunden för hälsoundersökningar mm samt begränsat antalet kullar uppfödaren har rätt till på en hane. Som uppfödare och då särskilt av en ras som flattar vilka kräver mycket, är det nästan nödvändigt att placera ut hundar på foder så att man kan bibehålla olika avelslinjer samt ha fler hundar involverade i sitt avelsarbete. Uppfödning är inte bara "här och nu" utan resultat av många års slit som förhoppningsvis ska ge resultat många år framåt... Alla hundar man behåller eller sätter ut på foder är INTE självklara använda i avel då de kanske inte håller måttet, det är ju något man får räkna med. Men för att inte bli så sårbar samt för att kunna ha flera tiklinjer samtidigt så är fodervärdssystemet bra och med dessa nya krav så blir det förhoppningsvis ännu bättre. SKKs juridiska avdelning uppger att det är just oenigheter kring fodervärdsskap som utgör den största delen av oenigheter och förhoppningsvis kommer detta minska i och med de nya avtalen.
 
Stort grattis till Irene och Koffi för A-höfter och armbågar ua, skönt! Nu är åtta av elva i Poker-Vexa kullen röntgade och alla med samma fina resultat. Nu håller vi tummarna för resten av det gänget och även för de två som är kvar i Peak-Pinglaklanen, även där är de röntgade A-barn :))
 
Viktigt, viktigt!!
Ni som använder Royal Canin och vill erhålla deras rabatt på hundmat måste anmäla det till mig, rabatten går via uppfödaren nämligen och ska registerar av mig. Säg till bums så blir maten billigare för er ;)
 
Hörni, nu blev det sådär mycket igen...
 
På lördag är det avspark för FRK Bergslagens Poängjakt, på lördag den 30e är det första gången och då på Kvinnersta i Örebro, klockan 10.00. Det är upplagt som ett WT med fem stationer, kommer bli kanonkul! Anmälan på plats, kostnad 40 kr. Man kan göra det lätt eller svårt, det är det fiffiga!!! Hoppas vi ses!!!!!!!!!
 
Tråkigt att det inte blir några foton i bloggen just nu, kameran har varit inlämnad och enligt reparatören behövs ett nytt objektiv.. Ska införskaffas så fort som mökligt för jag har lite abstinens..
 
Pingla har det bra hos familjen Boström, hon trivs som fisken i vattnet i deras radhusområde för det vimlar att katter att jaga *hmmmm*. Inte visste jag att hon var sån katt-killer, här hemma håller sig katterna borta av okänd anledning *harkel* Hon är nu i höglöp och beter sig enligt tillförlitliga uppgifter som en.. löpsk hynda :)
 
Igår var jag och Malin med Fixa hos Jens på träning. Jag tog med mig Polly och vi hade en trevlig och lärorik (som vanligt) kväll. Sofia dök upp lite senare så vi fick en möjlighete gosa med världens sötaste Spike <3.
 
Polly visade upp sin fart och attityd men också sin envishet, fick övertyga henne ibland om att dummiesen verkligen var där jag sa *hehe* Skönt att hon inte går ner sig, hon provar glatt igen och ger inte upp. Önskvärt vore mer lyhördhet, bra är hennes vlja att inte sluta försöka! Vi började i fyrkanten, jag vill cokså ha en perfekt klippt sådan... Vi fortsatte uppe i skogen och alternerade mellan linjetag och markeringar. Som vanligt en väl genomtänkt träning och en pedagisk Jens, längtar redan till nästa gång... Fixa och Malin fick till en fin träning och lite nya infallsvinklar, hoppas de får plats fler gånger för det är inte lätt komma med..
 
Träningen avslutades med korvgrillning och lite eftersnack.
 
Ikväll väntar biobesök för det är premiär på Ice Age 4. Tveksam om fjärde filmen kan vara något mästerverk men jag tippar att de små kommer tycka den är kul..
 
ha det bäst!
 
Annica

Midsommar..

Nu har det gått så där lång tid mellan inläggen som det inte skulle göra..
 
Idag så började dagen med att Annika med hennes duktige gule Indy kom hit och tränade. Jag tog bara med mig Polly, har bestämt mig för att para Cola då hon börjar löpa så det blir Polly och Pingla som kommer köras i höst om allt går som det ska.
 
Cola fyllde fyra nu i maj och eftersom jag känner att vi inte riktigt är tillbaka till den nivån vi var på innan skadan så tror jag det blir bra med ett break för henne i valplådan.
 
Vi började med två målområden där hundarna sett att vi la ut, blev knepigt nog ändå eftersom de på ena stället ska  över ett dike och det verkligen var uppväxt i vegetationen nu, rena djungeln :)
 
Vi fortsatte med markeringar, Polly väljer väg även här och det måste jag vara uppmärksam på, terrängen var ganska tuff och då tappar hon lätt fokus när hon inte går ut spikrakt. Nöjd ändå att hon faktiskt löste uppgifterna även om det blev lite omständigt. Länge sen jag körde markeringar, det måste vi jobba mer på!
Och dubbelmarkeringar var uppenbarligen ännu lämgre sen, Polly kollade frågade på Annika om hon inte skulle kasta en till när den första var inne...
 
Läs mer om Indy och Annika på bloggen http://annikasvardag.bloggplatsen.se/
 
Hann med en promenad med alla tre hundarna innan det var dags skynda hem för lite fixande, vår åttaåring här hemma firas i dagarna tre tror jag :-)
 
Sedan fick vi besök av Thomas mamma och pappa, syster Camilla, hennes två barn, Thomas stora barn och så vi sex här hemma. Blev ganska trångt runt bordet på altanen då vi fikade och firade Alvin men födelsedagsbarnet (låt vara i efterskott!) trivdes.
 
 
 
Vi har tillbringat midsommar hos min bror med familj på underbara Ljusterö och kom hem igår eftermiddag. Malin har jobbat och varit hemma med Cola och Malte, Polly följde med oss.
Midsommar blev verkligen härlig, massor med folk, massor med mat, perfekt väder och underbart ställe vara på. Tror vi var sexton stycken och alla sov över, tur det finns plats :)) Kusin Alice fyllde år så det blev ytterliggare firande, dagen innan så fyllde ju Alvin år så tårta och paket har vi haft i överflöd under några dagar..
 
Har även hunnit med vara hos Jens och Sofia på en till vattenträning vid Träskaten, det är verkligen ett perfekt ställe för hundträning. Tog med mig Cola denna gång och jag tycker det gick bra, lite tips hur man bäst tränar tecken på vatten ska jag definivt ta med mig och träna mer raka igångar och vattensök.. Cola var duktig och ihärdig och trivdes alldeles utmärkt i det våta. Dagen efter var Malin och Malte på träning hemma hos Jens och Sofia medan jag körde mamma-barnmatch där det var vi mammor mot IFK Eskisltuna P 04:or. Jo, vi fick stortstryk.. Men nästa år så!!!!!
 
Söte Douglas har varit här ett par dagar och det var en trevlig och enkel valp att ha att göra med. Idolen var onekligen Malte, han följde honom som en skugga. Cola och Polly var väl inte lika imponerade med eftersom Malte fick ta hundgörat *hehe* så behövde de inte bekymra sig nämnvärt..
 
Ha det bäst!
 
Annica
 
 
 
 

Roadtrip och inställd roadtrip..

Idag var det meningen att vi skulle åkt till Gränna på utställning men det var bara inse att det hade blivit väl kämpigt släpa upp Alvin och Engla vid halv-femtiden på morgonen och sedan kuska fram och tillbaka till polkagrisstaden. Ingen hundvakt hade vi till de hemmavarande hundarna så det var bara bita i det suta äpplet och stanna hemma.. Lite synd för detta skulle bli sista utställningen innan sommaruppehållet, de brunas päls blir solblekt och Malte har börjat fälla.

Ännu mer synd att vi missade träffa Cissi med Bonzo, hade varit superkoj.

Jag och Alvin åkte istället på fotbollsturnering i hällregn, tur man är hundmänniska och har kläder för alla väder... Men synd om killarna som såg ut som dränkta katter efter bara några minuter på plan :(

Sedan har vi under dagen varit och lämnat Pingla hos Ingela och Mats som har Saga. Pingla har börjat löpa och det passar förhoppningsvis bra med en extra-hund nu när Zelda inte längre finns. De fick ta bort Zelda i veckan som gick och vi hoppas Saga får lite sällskap av Pingla samtidigt som Malte slipper frestas här hemma.. Tack Ingela och Mats och tänk vilket underbart ställe ni köpt, lägligt nog strax utanför Eskilstuna!

Igår så åkte vi till Avesta där SKK hade utställning. Det blev bara Malte som ställdes, Polly var anmäld, badad, fönad och trimmad men efter schampoonering såg pälsen ganska trist ut...

Alvin och Engla fick följa med, det gick förvånadsvärt bra. Väckning och frukost gick smidigt, det är väldigt olika hur morgnarna kan te sig.. Vi hade med tält, regnkläder och dator till dem så det gick ingen nöd på dem, ganska lagom lång resa också.

Hann precis få upp tältet då de första regndropparna kom, sen regnade det oavbrutet tills vi packade ner allt *suck*

Det var fyra hanar i unghundsklassen och det var ett gäng fina unga gossar. Domaren ville verkligen se rörelser och de fick springa som sjutton (bra sätt hålla värmen..). Jag uppskattar då domarna är noga med rörelser, dels avslöjar dessa hundens anatomi och sedan så skall en arbetande hund kunna röra sig med lätta och spänstiga steg, inte bara några varv i en utställningsring utan under en hel dags hårt arbete.. 

Malte vann och han samt fina tvåan från Caci's fick ck.

Bara vänta tills öppen klassen (grattis Nicole Henderson för snygg visning och snygg placering, mamma såg en aning nervös ut) och en stor championklass var avklarad så var det dags för bästa hane.

Självklart blev Engla jättekissnödig just då, det vara bara att kuta ifrån..

Kom tillbaka lagom för att se att Malte var kvar bland de fyra bästa hanarna, oj oj. Han stod först ganska länge men blev tills slut placerad som tvåa, så roligt  bland så många snygga pojkar. Vann gjorde en Almanzachampion och såg jag inte helt fel var även de andra från den framgångsrika kenneln. Malte fick därmed certet och eftersom detta var en internationell utställning även reserv-cacib. Tvåa bästa hane, inte illa.

Kritik:

Nice type and balance. Correct expression, excellent neck strong topline, tailset ok. Very well developed body, well angulated, moves well. Excellent temperament. Coat and colour ok.

Vi packade ihop efter bedömningen, det var helt enkelt skönt få stuva in sig i bilen och fara hemåt. Obligatoriskt stopp på den amerikanska snabbmatsrestaurangen och sedan hem och spänna upp blöta burar, tält och stolar..

Medan Malin fixade till lite mat åt oss under kvällen så tog jag en skön cykeltur med hundarna, det sprack upp på sen-eftermiddagen och blev riktigt behagligt. Blev cykling idag igen, brukar inte cykla två dagar efter varann men skogen är rejält blöt och lerig och jag hade tänkt ha ett par relativt nybadade hundar iallafall en dag eller två.. Gick väl sådär, flattar är verkligen fenomenala hitta mysigaste rulla-sig-i-leran och bada-i-gyttjedikenställena som finns :) Så imorrn blir det nog både skogen och framför allt ett träningspass för hundar som bara behövt snygga sig *hehe*

Bra jobbat av Per och Zorro som fick till två A minus apporter samt en A plus apport på Paw of Swedens tävling igår, på dessa måste man ha turen och domarna på sin sida. Per var nöjd med Zorro och det är huvudsaken, synd bara att ni inte fick vara med längre.. Men njut av den sista apporten han gjorde, enligt den engelske domaren dagens dittills snyggaste :) Snyggt!

Tidigt imorgon bitti kommer Pinglasonen Douglas hit, då lär det bli liv i luckan! Får se vad de stora tycker om en pojkspoling på fyra månader..

 ha det bäst,

Annica





Dålig tävling och bra tävling...


Malin och Polly

Normalt så går jag upp vid halvsju även om jag är ledig, då hinner vi äta frukost och jag hinner dammsuga och röja undan innan jag går ut med hundarna en halvlång promenad medan ungarna tittar på Sommarlovsmorgon. Lyxigt nu när de börjar bli lite större!! Malin har jobbat eftermiddagar så hon har varit hemma men inte varit riktigt vaken ;) Idag sov jag till klockan nästan var åtta och tycker hela dagen har gått..

Sedan har dagarna gått åt hitta på skojiga grejor med barnen, de flesta kompisar går fortfarande på fritids. Tror det är ganska bra vi köpt årskort på Parken Zoo :P. Just nu har de en kompis här så jag passar på hänga vid datorn en stund. Får se hur länge friden varar, leka tre brukar sällan funka *hmm*

Malin och jag har varit iväg under två kvällar och tävlat lydnad. Onsdagskvällens tävling kan vi glömma men det var helt och håller beroende på mina dåliga förberedelser.

Vi var på Köpings BK och eftersom jag har lokalsinne som en drogad krokofant kom jag på den geniala idén lägga in GPS koordinater efter en karta, jag la in lite på måfå vid en punkt som verkade nära klubben. Det visade sig vara ganska många gärden och vägar emellan.... Hamnade i tidsnöd förstås men lyckades komma fram i tid.

Självklart drog jag startnummer ett och så berättade de att de skulle köra individuella programmet först och platsläggningen sen, ooops nu blev det bråttom!! Tyckte jag fått en så bra parkeringsplats vid klubbstugan och förundrades av vi som kom sist hade fått (i min tro) bästa stället, i skugga och allt. Blev ganska snart varse om att det var en rejäl språngmarsch till tävlingsplanen och väl där satt alla och väntade på oss.

Men facit i hand borde jag bett om mer förberedelsetid men jag blev helt klart stressad av situationen. Åskådarna satt väldigt nära planen, i stort sett i höjd med domaren. Polly behöver lite tid spana in området så detta blev en mardrömsstart. Linförigheten var en pinsam historia, hon fick en sexa men var ofokuserad och seg, jag var minst lika ofokuserad. La sig inte på läggandet, hon som brukar se ut som benen försvinner under henne.. Resten gick hyfsat men inte med det "flow" jag önskat. 152 poäng för en ganska generös domare blev det men känslan var inget vidare. Händer något liknande igen ska jag definivt ha is i magen och se till få mer "framkörningstid"!

Roligt se syster Röja i tvåan, hon är inte riktigt klar i alla moment men det kommer bli bra när allt är befäst. Glänste onekligen i apporteringen, inga tveksamheter att det var en apportör som utförde momentet *ler* Lisas duktiga träningskamrat Erika tog ett första pris i trean med sin lika duktiga Comicstik, grattis!!

Var ytterst tveksam till att starta igår men då malin erbjöd sig ta Polly bestämdes det att vi skulle på't igen.

Denna gång var det i Skultuna och det var betydligt fler startande 15 stycken mot kanske sex stycken dagen innan. Rättvis men ganska hård domare tycker jag, dock dömde hon jämnt och var konsekvent.

Även här körde de platsen efteråt, Malin hade dragit startnummer fem så det blev inte samma panik. Och planen låg vid parkeringen ;-)



De gjorde ett riktigt bra program och Polly hade den glädje och attityd hon brukar. Har inte protokollet här men de landade på 176 poäng och det jag såg (stod i klubbstugan och kikade ut genom fönstret..) var väldigt bra. Lite strul vid inkallningen gav bara 7.5 p. Nu gällde det ju att platsen och tanvisningen gick bra! 10 på platsen och en nia på tandvisningen då Polly ställde sig då domaren skulle titta... Bra där!

Resultaten drog ut på tiden men deras insats räckte till en andra placering bland de femton så det var riktigt bra *tumme upp*

Har ni hört talas omd et nya BPH-testet? Det ska väl lite efterlikna ett "mini"MH men utformat så det ska passa samtliga raser. Man har nu kommit igång med testandet och Vexa-Pokersonen "Koffi" har gjort det och resultatet finns redan på SKK Hunddata. Måste läsa på för att förstå vad graderingarna innebär, protokollet är visst på tio sidor... Men Irene lät hälsa att testledarna uppfattade Koffi som trygg, nyfiken och fokuserad. Härligt! Det går att läsa utförligt om testet på SKK.

Ha det bäst,

Annica

Blött blött blött..

Sommarlov och inte så bra väder, då blev det en tur till biblioteket och en rejäl hög böcker och cd-skivor till barnen och en minst lika stor hög böcker till mig... På sommaren ska det vara lättsmälta böcker så därför blev det (förhoppningsvis) hårdkokta deckare. Ska ge Mons Kallentoft en ny chans, den första jag läste av honom imponerade inte på mig.. Och så ett par av Katarina Wennstam, Alfahannen tyckte jag var ganska bra.

På eftermiddagen var Malin barnvakt och jag åkte iväg till Lilla Träskaten för vattenträning med Jens och Sofia. På Träskaten finns fantastiska marker och värdparet Jill och Peter är väldigt trevliga, kolla själva på www.retrievertraining.eu :)

Vi var sex ekipage, ett par som jag träffat tidigare men också några nya bekantskaper. Bland annat en jätteduktig och trevlig tollare, alltid extra skoj med lite ovanligare raser bland alla korthår :) Och med det inte sagt att det finns en massa härliga labbar med förare :P Fick ju träffa Sofias nya engelska gula valp *labbe såklart* Spike och han var alldeles, alldeles underbar.... 

Vi började med markeringar på vatten med kluriga igångar. Som vanligt så är dessa instruktörer väldigt petiga och val av egen väg i accepterades inte.. Och det är ju därför jag så gärna tränar för dem, jag har en väldig tydlig tendens slarva med grunder (fort, fortare fortast har alltid varit min paroll..) och det håller ett tag men inte i långa loppet... Nu är det skärpning och grunda, grunda grunda.

Jag hade med mig Polly, hon är ganska het vid vatten och jag såg det som ett utmärkt tillfälle även få träna förväntan med henne.

Efter markeringarna blev det dirigeringar, även här fick jag bassning för att jag lät henne välja för mycket. Avlämningar vid vatten måste också vara annat än handbollsräddningar..

Vi delades sedan upp i grupper och jag och en till åkte ut med Jens i båten. Tränade hundarna på att apportera från båten, jättekul tyckte både vi och dom. Polly förstod snabbt vad som förväntades och hade inga problem ta sig ur. Lite klurigt förstå att man skulle bort från båten och in i vassen för att söka men även här trillade poletten ner snabbt. Och attans vad blöt jag blev när jag skulle hiva upp henne i båten igen :P

Tillbaka till bryggan och då gjorde vi vattensök. Samma sak här som tidigare under passet, hon skulle ta den väg jag anvisade och inte vad hon tyckte själv (alltså den lättaste vägen..) Även över en liten å och upp i tjock och tät vass där de verkligen fick jobba för att komma upp, inga problem för Polly som hade kunnat hålla på jobba hur länge som helst..

Vi avslutade med korv uppe hos Jill och Peter, skönt de har partytält för nu vräkte det ner.. Pingla fick komma ut och lufta sig lite, hon hade varit med i bilen. Hittade snabbt en kompis i Peter som bjöd henne på korv och hon hade lite koll på småvalparna som busade omkring.

Såg ett så himla fint visselpipsband som Gerd med sin Thorsvilabbe hade, fick tipset gå in på Thorsvis hemsida där en länk finns till tillverkaren i Norge. Så nu har jag beställt ett också och hoppas på att det går fixa enligt mina önskemål.. För det är ju så, det hänger betydligt oftare en visselpipa runt min hals än ett smycke.. Och då kan jag gott ha lite bling bling på det jag använder :))) http://evys-pipband.blogspot.com/

Såg att äntligen MH resultat för Malte och brorsan Ossian kommit in på SKK Hunddata! Två härliga killar med fina egenskaper. Ossian tränas i bruks och då gillas hans inställning till allt :))

Domare 1 STANGVIK STIG  
  Känd mental status    
  1a.Kontakt hälsning : 4    
  1b.Kontakt samarb. : 4    
  1c.Kontakt hantering: 4    
  2a.Lek 1 leklust : 3    
  2b.Lek 1 gripande : 3    
  2c.Lek 1 grip/dragk : 3    
  3a 1.Förföljande : 3    
  3a 2.Förföljande : 5    
  3b 1.Gripande : 1    
  3b 2.Gripande : 1    
  4.Aktivitet : 3    
  5a.Avst.lek intresse: 3    
  5b.Avst.lek hot/aggr: 1    
  5c.Avst.lek nyfiken : 3    
  5d.Avst.lek leklust : 3    
  5e.Avst.lek samarb. : 1    
  6a.Överr. rädsla : 2    
  6b.Överr. hot/agg : 1    
  6c.Överr. nyfikenhet: 4    
  6d.Överr. kv. rädsla: 1    
  6e.Överr. kv. intr. : 3    
  7a.Ljud rädsla : 1    
  7b.Ljud nyfikenhet : 5    
  7c.Ljud kv. rädsla : 1    
  7d.Ljud kv. intresse: 3    
  8a.Spöken hot/agg : 1    
  8b.Spöken kontroll : 4    
  8c.Spöken rädsla : 1    
  8d.Spöken nyfikenhet: 4    
  8e.Spöken kontakt : 4    
  9a.Lek 2 leklust : 4    
  9b.Lek 2 gripande : 3    
  10.Skott : 2
 Det var Maltes.

Ossian beskrevs dagen efter och fick vara med på ett Boxeruppfödar MH. Det var roligt se honom, Ossian hade verkligen dunderskoj!!

Domare 1 HJÄLM LEIF  
  Känd mental status    
  1a.Kontakt hälsning : 4    
  1b.Kontakt samarb. : 4    
  1c.Kontakt hantering: 4    
  2a.Lek 1 leklust : 5    
  2b.Lek 1 gripande : 5    
  2c.Lek 1 grip/dragk : 4    
  3a 1.Förföljande : 4    
  3a 2.Förföljande : 4    
  3b 1.Gripande : 5    
  3b 2.Gripande : 5    
  4.Aktivitet : 3    
  5a.Avst.lek intresse: 3    
  5b.Avst.lek hot/aggr: 1    
  5c.Avst.lek nyfiken : 5    
  5d.Avst.lek leklust : 5    
  5e.Avst.lek samarb. : 2    
  6a.Överr. rädsla : 2    
  6b.Överr. hot/agg : 2    
  6c.Överr. nyfikenhet: 4    
  6d.Överr. kv. rädsla: 1    
  6e.Överr. kv. intr. : 2    
  7a.Ljud rädsla : 1    
  7b.Ljud nyfikenhet : 5    
  7c.Ljud kv. rädsla : 1    
  7d.Ljud kv. intresse: 3    
  8a.Spöken hot/agg : 1    
  8b.Spöken kontroll : 4    
  8c.Spöken rädsla : 1    
  8d.Spöken nyfikenhet: 5    
  8e.Spöken kontakt : 4    
  9a.Lek 2 leklust : 5    
  9b.Lek 2 gripande : 5    
  10.Skott : 1


Du ville ju ha nåt jobba med, eller hur Sonja *flinar*

 Fint att gossarna är nyfikna och inte har några kvarsående rädslor. Hoppas fler i kullen samt även de i Pingla-Peak kullen kommer ut på MH! I Pinglas kull är det än så länge Mascot som varit iväg, hans resultat har jag presenterat men vill du se det igen kolla in Ellis hemsida, finns under länkar.

Ha det bäst!!

Annica

Turné norröver..

Idag så får man väl säga att mitt och barnens sommarlov officiellt började, nu är vi lediga till den 13e augusti... Så himla skönt!

Vi åkte upp till min mamma som är kvar på SÖS, hennes sår på ryggen vill inte läka. Min mamma som fyller 90 i september är klar i skallen och det är synd att kroppen inte alltid lyder. Jag är säker på hon uppskattade besöket mycket även om det tar på hennes krafter. Hade först tänkt att bara åka med Malin och Richard men det gick bra med hela gänget. Alvin och Engla var som små ljus uppe hos mormor, en aning busigare sen i ilen *harkel*.

Vi har haft en intensiv helg, efter skolavslutningen så rullade jag, Thomas och de små iväg med husvagen för destination Ljusdal. Richard hade fyra kompisar hemma som sov över, de käkade visst sexton Billyspizzor till middag *hmmm*. Malin och hennes kompis var lite mer finsmakare och grillade :) De har haft det mysigt här hemma och Malin har jobbat, därför kunde hon inte följa med och starta Malte.

Mysig resa upp till vackra Hälsingland och en liten camping som låg vid en sjö med fin sandstrand, synd att fortfarande är så kallt i vattnet..

På lördagen åkte jag och Malte och startade på Unghundsderbyt, syrran Hilda med Anna startade också och så fick vi trevligt sällskap av Helena, Karin och Sara som har en golden.

Jag är så grymt nöjd med Malte, han är en härlig hund. Fokuserad, stark i alla miljöer och med suverän av och påknapp. Stadig vid min sida och uppmärksam i skott och kast.

Vi fick ihop 90 poäng/100 vilket kändes kanon, framförallt är jag nöjd att han håller ihop och arbetar metodiskt och med glädje. Vi hamnade strax utanför finalfältet men det var jag väldigt nöjd med, jag ville åka därifrån med den härliga känslan jag hade och det blev en låååång dag för finalisterna. Desto roligare att härliga Kicki Pilenås gick och vann, så skoj! Jag gick ju kurs för henne senast förra veckan och vi som tagit del av hennes tänk är inte förvånade över resultatet..

På ett UD är samtliga rutor markeringar, denna gång var de ganska korta med kluriga nedslagsplatser som gjorde att många hundar försprang sig.

Ruta 1

Den gjorde vi näst sist. Skyt och kastare stod uppe på en kulle med högre gräs, hunden skulle först över en slänt med kortare gräs och sedan  upp på kullen. Flera hundar såg en lucka i terrängen precis då de plockat upp dummyn och tog de ett språng eller två åt det hållet nollades de eftersom de sökte med dummy i mun.

Malte spikade markeringen, på vägen tillbaka fick han dock syn på en dummy som låg lagom utmanande i gräset två meter bakom där jag var anvisad stå. Jag fick säga "nej Malte" då han sneglade på den och det kostade oss lite..

17/20 p

Ruta 2

Denna blev vår sista ruta. Väldigt nöjd med Malte på denna, tycker inte han satte en tass fel... Vi stod med domaren uppe på en höjd och markeringen kastades rakt ner i en svacka, det var riktigt brant.

19/20 p och vad han drog för vet jag inte ;P

Ruta 3

Var inne i tät skog och dummyn landade bakom en gran, såg inte så svår ut men var lite klurig.

Malte spikade även denna, stadig med fint fokus. Kunde varit någon meter rakare in på inlevereringen om man ska vara petig men då är det detaljer.

19/20 p

Ruta 4

Vattenruta där hunden började på en anings gungfly, dummyn landade så de först skulle ut på blankvatten, över en ganska smal landremsa och sedan ut på blanken igen.

Malte har bra koll på att kolla på kastare och inte skytt och inte heller denna markering vållade några problem, snabbt och smärtfritt precis som de föregående. Ruskade sig men droppade inte dummyn på vägen upp. Jag har prioriterat att han inte släpper så det var helt okej.

19/20 p

Här bestod klurigheten i att dummyn hamnade bakom en stock, de skulle först hoppa över ett omkullfallet träd och sedan ytterliggare ett där dummyn låg precis bakom. Malte gick ut rätt och letade i området men fick jobba lite för att få in den, är väldigt nöjd med att han låg kvar och inte blev yvig, så bra! Precis då han greppat apporten och var på väg att hoppa över trädet så började man hamra ner en skylt bredvid rutan, Malte stannade upp och för att lokalisera ljudet och jag valde lägga på en signal för att "sejfa"

16/20 p

Även Malte underbara systeryster Hilda startade. Så himla duktig, riktigt nesligt med en nolla när resten var så bra! Men uppflyttnignspoäng på finfina 75 poäng visar väl att det finns resurser :)




Hilda med tofsen.. Alal bilder tagna av Vanja B


Ruta 1: 0 p
Ruta 2: 19 p
Ruta 3: 18 p
Ruta 4: 18 p
Ruta 5: 20 p

Hilda var en av dem som tog ett galoppsprång i "fel riktning" på första stationen. Hon är en härlig hund och Anna förvaltar verkligen henne väl. Hilda är ett yrväder (ni som såg gänget som små minns nog henne, tofs på huvudet, hälften så liten som de andra men dubbelt så busig..) men hennes förare Anna har onekligen tryckt på rätt knappar. Så är det köra Ferrari Anna *ler*



Hildaskutt





Och full fart till matte :))

Hem till Thomas och barnen och en skön och slapp kväll tillsammans. Minigolf och mys i husvagnen var ett perfekt sätt avsluta denna lördag!

Söndagen började nog väl tidigt, var som sagt ganska mör efter dagen innan.

Iväg till Sundsvall, vi var ju ändå nästgårds *nåja*

Utställning stod på agendan så då var även Thomas och barnen med. 

Malte först ut och faktiskt ensam i ukl. Tråkigt tycker jag för han står sig bra i lite konkurrens. Men domaren gillade honom ändå :)

Kritik:

Utmärkt typ. Maskulint vackert ädelt huvud. Utmärkt hals o rygglinje, tillräckligt vinklad fram, Välutvecklad kropp för åldern, utmärkta vinklar bra m utmärkta lår. Utmärkta ben o tassar, utmärkta rörelser, utmärkt presenterad, ej i bästa päls för dagen.

Exc, 1 ukk ck. Var med länge i bästa hane men till sist inte placerad. Däremot blev han bästa jaktprovsmeriterade hane :)

Ställde även Polly. Gjorde misstaget bada henne i sjön dagrn innan och pälsen var inte som jag ville ha den *suck*

Kritik:

Feminint huvud m trevligt uttryck, utmärkt hals, bra rygglinje, välvinklad fram och bak, tillräcklig kropp, bra rörelser, trevligt presenterad.

Excellent o fyra i klassen, Inget ck då domaren önskade mer kropp (den kommer, hon är ung..) och päls. Helt okej tyckte jag.

 Extra skoj att Tina och Triss (Bez Ami's Fist Last And Always) tog certet, härligt med duktiga och snygga hundar :))

Passade på att titta på två intressanta kullsyskon som jag är intressaerad av, jätteroligt se dem live! De gossarna ska jag hålla ett öga eller två på *ler*

LÅng resa hem blev det, först hämtade vi husvagnen i Ljusdal.. Men en härlig helg blev det!!

Ett jättestort grattis till superduktiga Agge med Vera, Ryegate's Running Wild Running Free. De har gjort en riktig hat trick och fixat LPI på tre raka, igår toppade med kanonbra 185.5 poäng. De har legat över 160 trots nollor på hopper och läggandet vid de andra tillfällena så kapacitet finns i mängder. 10 i helhet varje gång :) Agge, du är grym!

Glöm inte Flatfestivalen sista helgen i juli, working test, utställning och officiellt lydnadsprov där man kan starta på allt eller välja något eller ett par.

Poöngjakten också, kolla den och lydnadskurs om ni missade det i förra inlägget!!

Ha det bäst!!!!!!!!

Annica
 


Kurser och poängcup!!!

Äh, inte är det kul att bara ligga på latsidan under den bästa tiden på året??

Tänkte väl det!!

Jag kommer vara lite involverad i FRK Bergslagens POÄNGCUP som anordnas under sommaren, när
det hålls här i Eskilstuna är det jag och Åse Rönnblom som står för planeringen :)


Under sommaren kommer vi ha en poängcup med flera deltävlingar på olika ställen runt om i sektionen.
Under varje deltävling skall du göra ett antal rutor där du själv väljer svårighetsgrad.
Ju svårare moment hunden klarar, ju högre poäng får du. Finns nivåer på alla rutor så att alla kan vara med!!!
Allt går på dummy. Man får även poäng för att man startar på en deltävling:)
Cupen avslutas med tävling, grillning och prisutdelning i slutet av sommaren på sista deltävlingen!

Anmälan på plats, pris/ deltävling = 40 kr


Poängjakt:
Deltävling 1: Kvinnersta 30/6 kl 10.00

Deltävling 2: Eskilstuna 12/7 kl 18.00 (kväll)

Deltävling 3: Örebro 23/ 7 kl 18.00

Deltävling 4 och finaler: Degerfors 7/8 kl 18.00
Klassindelning efter C-prov regler

 
Du räknar poängen från de tre bästa deltävlingarna och finalen (en extra ruta, så att alla som blir placerade är med på prisutdelningen).
Alla får hjälpa till och alla kan starta :-)

Visst låter det kul?? Jag kommer kunna vara med vid ett par tillfällen men inte alla...

Sedan har vi fått världens tillfälle med en jätteduktig tjej som kommer ha kurs med inriktning: 

Lydnad för dig som vill eller håller på med Tävlingslydnad

Här ger Annika förslag på kurser:

Gemensamt för alla:
Pris: 1700 kr/deltagare för 4 kurstillfällen 4 timmar/tillfälle inkl milersättning.
Max antal deltagare: 6
Tid: 10.00-15.00, lunch 12.00-13.00
Plats: Eskilstuna? Milersättningen är beräknad hem till dig.

Ca två veckor mellan kurstillfällena så man hinner göra sina läxor :)))

Valpkurs, ålder 3-8 månader:
4 tillfällen 4 timmar/tillfälle, teori och praktik blandat
Vi går genom belöningar och belöningsregler
Inlärning av sitt, ligg, stå inkl stadga
Inkallning
Passivitets träning
Apporteringens grunder
Påbörjar inlärning av fotgåendet

Lydnadskurs för hundar över 8 månader:
Vi går genom belöningar och belöningsregler
Individanpassning utefter vad de vill ha hjälp med
Behöver ha en kort beskrivning av varje hund + förare och vad de behöver hjälp med på mailen.
Jag läser genom dessa mail och lägger upp fyra tillfällen på 4 timmar/tillfälle.
Vi går genom och jobbar med det de vill ha hjälp med, teori och praktik blandat.

I första hand för Ryegatare men andra är förstås välkomna i mån av plats.

Annika är jätteduktig och har hjälpt flera av mina valpköpare, både med lydnad och apporteringsbiten.

Eftersom jag själv gärna vill kursa för Annika såg jag detta som ett gyllene tillfälle få hit henne :)

Datum är inte spikade ännu, har fått förslag från Annika men vill sondera terrängen först. Tanken är under sommaren o fram till i höst. Passar det bättre kan det bli senare.

Läs mer om Annika och hennes hundar på:

http://annikasvardag.bloggplatsen.se

Ha det bäst,

Annica


Full rulle!

Om jag bloggade lite oftare skulle det bli mer uppdateringar, alltså intressantare.. Och det skulle också bli enklare för mig, det är lätt glömma saker och ting nuförtiden :))

Vill börja med påminna om att sista helgen i juli så är det jättetrevliga Flatfestivalen som anordnas av FRK Östra. Working Test, inofficiell utställning och officiellt lydnadsprov klass 1 o 2. Man kan vara med på nåt eller på allt ;)))

FLATFESTIVAL

28-29 juli

Vi grillar och har trevligt på lördag kväll

Kom och tävla om
triple- & dual purpose master


Plats: Domarudden/Österåkers BK

*MER INFO KOMMER SNART*
WT
LYDNAD
UTSTÄLLNING




Jag hoppas att vi även i år kan ha en "Ryegate'sruta" på Workingtestet. Vi har då ansvar för en ruta  vilket innebär att vi ska "hålla med" minst fyra personer som hjälper till på rutan under dagen och kastar dummies, lägger ut apporter osv. Tillsammans med domaren på rutan lägger vi även upp upplägget på morgonen. Inget problem att starta själv samma dag! Häng på :))) Vill du inte starta själv så kan man bara hänga på ändå!

Idag har det varit en intensiv dag här hemma, först valpträff för Pinglas småvalpar som numera börjar bli stora. Alla sex kom, så himla skoj! Väldigt typlika är de också. Trist att vädret var så trist, det blev fika inomhus. Mycket bra snack om valpar och valpträning. Ni har fått mail där jag satt tankarna på pränt!

Senare blev det träningsträff, vädret var omöjligt ännu sämre. Vantar och långkalsonger i juni??!! Men bra träning blev det och det blir vidarutveckling nästa gång. Bra kämpat Elli, Elin, Malin och Malin :))

Igår så var jag på träning hemma hos Bitte Lind, kennel Lopplådan där vår fina Zelda kommer ifrån. Bitte hade bjudit in Kicki Pilenås på tvådagars träning och jag fick hänga på, tack Bitte!! Kunde bara vara med på fredagen men hellre lite av Kicki än inget alls.. Ni var ju några som var här och tränade för henne förra våren och ni kommer säkert ihåg hur petig hon är.. Och framförallt bra!! Jag hade med Polly, kursen var tänkt för hundar på väg upp i ökl. Trots ett regnigt och ruggigt väder så vard et en väldigt givande dag!! Väldigt nöjd med Polly var jag med, hon var alert hela dagen och gjorde allt med fart och glädje. Lyssnade fint på pipan och tecken!!



Malin och Malte

Åkte sedan till Strängnäs LKK där det var lydnadsprov. Jag hade med mig Malte och Cola i bilen och hämtade sedan Malin på busstation, hon hade varit och jobbat. Men först ut var Malin J och Fixa. Tyvärr blev det inget LPI igår men det såg så himla fint ut!! En nolla på inkallningen där Fixa missförstod Malin och följde efter henne på inkallningen. Fixa blev lite störd av en högljudd förare på planen bredvid, de var bara åtskillda med ett plastband. Inte lätt för en ung hund!! När jag har tävlat här förut har de haft klasserna efter avrann men nu valde de dela av planen. Inte helt lyckat tycker jag men säkert bättre tidsmässigt. Men man blir glad av att se Malin och Fixa tävla, de har en härlig attityd och arbetsglädje!!

Dotter Malin hade redan bestämt innan att hon skulle bryta Cola, hon gjorde gruppmomenten och momenten fram till och med inkallningen. Bra gjort!! Hon startade även Malte i tvåan, han är ju inte på långa vägar klar så planen var att göra en ren träningstävling. Malte hade skoj på plan, apporterade en kon, galopperade ut i rutan och hittade en fin papperslapp där vilken han stolt kom in till matte med, knallapporterade på apporteringen (hann precis säga till Tina och Karin att nu kommer favoritmomentet..). Han var verkligen den unge spelevink han kan vara :))) Och han gav publiken en show :P



Malte. Foto taget på Ungdomsläger av Vanja

Och en trevlig kväll blev det trots allt med skoj umgänge!

Malin och Cola har varit ute och tävlat två gånger till under veckan, Surahammar har haft lydnadsvecka med fyra tävlingsdagar på raken. I tisdags hade Cola en härlig inställning men nollade hopp-apport då apporten hamnade väldigt snett. De nollade även fjärren men det såg riktigt bra. Fjärren fixar hon inte på tävling så det kommer inte bli fler tävlingar innan den sitter. I torsdags var hon tristare med ett sämre fritt följ. Nollade åter fjärren och även hopp-apport. Hon hoppade ut men inte hem..

Desto trevligare se Pollys syster Vera som debuterade i ettan i tisdags med fina 167.5 p trots en nolla på hoppet och nu tävlade för andra gången och skrapade ihop 165 p trots en nolla på läggandet. Bra jobbat! Och Vera är riktigt snygg också, hoppas hon kommer ut i vänstervarv...

Tror faktiskt att jag fick en liten aha-upplevelse med Polly häromdagen. Var tvungen bli arg på Cola som knallade på Pinglas apport. Sen skulle Polly ut (hade gjort ett sök med tennisbollar i svår terräng) och då kom hon in och frågade ett par gånger, något hon normalt aldrig gör. På prov har jag bråkat på henne pga det urusla fotgåendet hon har och då har hon ju blivit låg och inte jobbat ordentligt på söket. Nu när jag blev arg på Cola så blev Polly påverkad under sitt sök. Något att tänka på!

Ha det bäst!

Annica


RSS 2.0